Principală  —  IMPORTANTE   —   „Floare de cireș” — afacerea…

„Floare de cireș” — afacerea care oferă un loc de muncă celor cărora li s-au închis ușile 

Afacerile sociale sunt cele care susțin persoanele cu nevoi speciale și cele din familii vulnerabile și le asigură un post de muncă. Totodată, venitul obținut de pe urma activității se investește, aproape integral, în dezvoltarea acesteia. Deși în Uniunea Europeană (UE) astfel de activități reprezintă 5% din toate afacerile, în R. Moldova sunt doar patru. „Floare de cireș” este una dintre ele. Aici tinerii au parte de instruire și suport în găsirea unui loc de muncă. Dezvoltarea întreprinderii nu putea fi asigurată fără suportul UE. 

Cu mai mulți ani în urmă, Sergiu Gurău, din Răzeni, Ialoveni, a observat că o parte dintre tinerii din localitatea sa erau neglijați de oameni,  iar cei cu necesități speciale erau ascunși în case, în ideea că ei nu s-ar putea integra în societate. Acest lucru îl măcina și a vrut să găsească o modalitate prin care să le arate acestor oameni că și ei pot fi integrați în comunitate. 

În căutarea soluțiilor, a cunoscut conceptul de antreprenoriat social. A stabilit relații cu parteneri din statele UE, iar aceștia și-au împărtășit experiența lor.

„Trebuie să gândim pe termen lung”

Împreună cu Asociația Obștească „Eco-Răzeni, Sergiu a creat o afacere socială, intitulată „Floare de cireș”, care prestează servicii de catering. Aici tinerii gătesc bucate la comandă sau pentru diverse ceremonii. Întreprinderea are și o cantină socială care oferă prânzuri calde vârstnicilor  din localitate. Astfel, tinerii care altă dată erau izolați și-au găsit aici un loc de muncă. 

„Trebuie să gândim pe termen lung – cine vor fi medicii, polițiștii, constructorii sau bucătării care ne vor oferi servicii peste 15 ani. Cine vor fi cei care vor achita impozitele când vom fi pensionari?”, spune antreprenorul.

„Floare de cireș” este întreprinderea socială care oferă instruire și locuri de muncă pentru tinerii cu necesități speciale sau pentru cei care provin din familii vulnerabile. 

O dată la patru luni, „Floare de cireș” recrutează tineri din diferite localități din R. Moldova, care sunt instruiți să deprindă meseria de bucătar auxiliar. Ulterior, prin intermediul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă sau a partenerilor întreprinderii, aceștia sunt ajutați să-și găsească un loc de muncă. 

11 dintre cei 23 de angajați sunt cu necesități speciale

Sergiu spune că antreprenorii au nevoie de angajați, dar aceștia din urmă se găsesc foarte greu pe piața muncii. În opinia sa, fiecare angajator ar trebui să-și asume responsabilitatea de a le ofere un post de muncă persoanelor care au nevoie de suport pentru a se integra în societate. 

În prezent, „Floare de cireș” are 23 de angajați, dintre care 11 sunt persoane cu necesități speciale, iar patru sunt din categorii defavorizate. Tot aici deprind meseria șase ucenici. 

„Oferim locuri de muncă persoanelor cărora li s-au închis ușile. De serviciile noastre de catering au beneficiat majoritatea ambasadelor, ministerelor, mai multe ONG-uri”, susţine Sergiu. 

Suport financiar și instruiri

Activitatea lui Sergiu, în mare parte, este susținută de UE. Datorită unui grant acordat de Fundația Est-Europeană, întreprinderea a achiziționat echipamente costisitoare: un frigider, o mașină industrială de spălat vase și două cuptoare pe vatră. În viitor, întreprinderea planifică să se dezvolte și să își extindă activitatea: să coacă pâine și produse de patiserie și să-și transfere activitatea într-o clădire nouă, mai spațioasă. 

„Pe lângă faptul că aceste programe ne ajută să achiziționăm utilaj, ele ne oferă și  instruiri. Uneori ni se pare că cunoaștem totul, dar, învățând, ai posibilitatea să cunoști consultanți cu care să poți comunica și în viitor, cunoști alte afaceri, stabilești parteneriate. Și lumea te cunoaște, iar de tine aud clienții și investitorii”, spune Sergiu. 

În cadrul proiectelor, întreprinderea a beneficiat de consultanță și a învățat cum să fie sustenabilă: au început să selecteze deșeurile și să utilizeze în producere produse locale. Acum, o mare cantitate din legumele din care se gătește la „Floare de cireș” sunt cumpărate din localitate. De asemenea, întreprinderea încurajează consumul ceaiului din infuzii de plante culese din regiune. „Floare de cireș” oferă un meniu variat, inclusiv pentru persoanele care au un stil de viață vegan sau raw vegan. 

În activitatea sa, Fundația Est-Europeană este receptivă la provocările legate de dezvoltarea socială și economică a R. Moldova, facilitează practicile de dezvoltare durabilă, promovând colaborarea dintre comunități și autorități.

Informații privind finanțările acordate de UE pot fi vizualizate pe portalurile: www.eu4business.md, www.eu4civilsociety.md, www.civic.md, www.odimm.md, www.eef.md, www.facebook.com/EUDelegationMoldova.

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod obligatoriu viziunea UE.