Principală  —  IMPORTANTE   —   „Fiecare al doilea pacient, care…

„Fiecare al doilea pacient, care decedează în spitalele din țară, posedă viciul fumatului”. Ziua Națională fără Tutun: recomandările medicilor

Anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, în R. Moldova este celebrată Ziua Națională fără Tutun. Epidemia de tutun este una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică cu care s-a confruntat vreodată omenirea. Anual, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 8 milioane de oameni mor în întreaga lume din cauza consumului de tutun. Peste 7 milioane dintre aceste decese sunt cauzate de consumul direct de tutun, în timp ce aproximativ 1,2 milioane de persoane nefumătoare sunt rezultatul expunerii la fumatul pasiv.

Potrivit OMS, peste 80% din cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din întreaga lume locuiesc în țări cu venituri mici și medii, unde povara bolilor și deceselor legate de tutun este semnificativă. În R. Moldova, conform Ministerului Sănătății (MS), se estimează că peste 5200 de moldoveni mor anual din cauza fumatului.

În contextul situației epidemiologice actuale, potrivit Ministerului Sănătății, fumătorii sunt mai vulnerabili în fața COVID-19:

• Creșterea posibilităţii transmiterii virusului de la mână la gură;

• Fumătorii pot avea deja boli pulmonare sau capacitate pulmonară redusă, ceea ce ar crește foarte mult riscul de boli grave;

• Produsele de fumat, cum ar fi narghileaua, adesea implică schimbul mai multe persoane, ceea ce ar putea facilita transmiterea COVID-19;

• În condițiile în care crește necesitatea de oxigen sau se reduce capacitatea organismului de a-l folosi în mod corespunzător, pot pune fumătorii la un risc mai mare de afecțiuni pulmonare grave.

Conform autorităților din sănătate, consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează:

  • peste 30% din decesele prin cancer;
  • 90% din decesele prin cancer pulmonar;
  • 25% din decesele prin boli coronariene;
  • 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive;
  • 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.

Ziarul de Gardă a discutat cu doi medici pneumologi despre efectele consumului de tutun asupra sănătății și vă prezintă cele mai relevante informații.

Elisaveta Gorobeț, medic pneumolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, spune că fumatul cauzează mai multe afecțiuni.

„Primele afecțiuni cauzate de fumat sunt infarctul miocardic și hipertensiunea arterială. Ulterior apar bolile pulmonare. Aici, majoritatea pacienților sunt detectați cu bronșită cronică obstructivă care necesită tratament de durată cu inhalatoare. Majoritatea pacienților invalizi care vin la noi în pneumologie au bronșită cronică obstructivă, care este cauzată de fumat. În perioada în care nu exista COVID, majoritatea pacienților aveau bronșită cronică obstructivă. Într-adevăr, fumătorii sunt mai predispuși să se infecteze cu COVID-19, din motiv că ei au schimbări ireversibile pulmonare și orice infecție, orice viroză provoacă acutizări de bronșită cronică. Bronșita cronică obstructivă invalidizează persoanele tinere. Astfel, la vârsta de 45 de ani la aceștia pot fi observate schimbări pulmonare severe și cardiopatie pulmonară, insuficiență respiratorie. Ulterior, aceste schimbări ireversibile provoacă și emfizem pulmonar. Tratamentul de durată la pacienții cu bronșită cronică obstructivă este foarte costisitor, cu toate că sunt asigurați de stat (…).

Fumatul pasiv este la fel de agresiv precum fumatul activ

Elisaveta Gorobeț

Dacă o persoană fumează câte un pachet de țigări sau două pe zi, practic nicotina nici nu iese din organism. Majoritatea persoanelor fumează minim un pachet de țigări pe zi. Cel mai trist este faptul că unii încep a fuma de la vârste fragede. Într-o familie fumătoare, deja și copiii încep să fumeze foarte devreme. Trebuie să accentuez faptul că fumatul pasiv este la fel de agresiv precum fumatul activ. De cele mai multe ori persoanele fumează la bucătărie sau într-o altă încăpere și copiii lor devin fumători pasivi. Mulți pacienți fumători dezvoltă cancerul pulmonar, cancerul de laringe, cancerul cavității bucale.

Dacă este dorință eu cred că orice dependență se poate de corectat. Este mai ușor să te lași de fumat decât de preparatele narcotice. Bineînțeles că este și un tremur al membrelor, cefalee, schimbare de dispoziție, anxietate, dar dacă este dorință și tărie de caracter, atunci reușești. Pentru binele personal, pentru binele familiei merită acest efort (…). Cât privește tratamentul împotriva fumatului, sunt diverse pastile, acupuntură, dar sunt temporar eficiente. După cum am mai spus, important este ca pacientul să fie motivat și să aibă dorință. Sunt pastile împotriva fumatului care ameliorează starea de anxietate, de agitație. Unii oameni fumează din țigări electronice, dar vreau să spun că și ele au efect negativ asupra organismului.

Persoanelor care vor să se lase de fumat și nu au destulă motivație, le recomand să fac o plimbare la Institutul Oncologic în secția toracală să vadă pacienți în rețineri cu cancer pulmonar, cu cancer de laringe, să viziteze secția de Pneumologie și să vadă pacienți care sunt dependenți de oxigenoterapie. Și poate să discute cu un pacient care suferă din cauza efectului fumatului, să vadă cât costă tratamentul, de câte frumuseți ale vieții se privează, cât de mult suferă familia din cauza faptului că persoana dată este bolnavă și nu poate să lucreze, să iasă la o plimbare”, a declarat medica pentru ZdG.

Mihail Lupan, medic pneumolog, șef al secției Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, afirmă că fumul de țigară conține peste 4000 de substanțe, multe dintre care sunt toxice, iar nicotina are un efect cancerogen asupra organismului uman cauzând apariția mai multor tipuri de cancer: cancerul pulmonar, cancerul gastric, cancerul laringelor, cancerul cavității bucale.

Mihail Lupan

„Pe lângă efectul cancerogen, de asemenea, nicotina are efecte negative asupra mai multor sisteme. De exemplu, nicotina mărește ritmul inimii, irită țesuturile căilor respiratorii superioare, în deosebi, ale laringelui. Oxidul de carbon pătrunde în sânge și are, de asemenea, efecte nocive. Fumatul cronic timp îndelungat duce și la apariția altor patologii cum ar fi ateroscleroza cu dezvoltarea cardiopatiei ischemice și aterosclerozei obliterante a membrelor inferioare. Consumul de tutun afectează în primul rând pulmonii prin acțiune nocivă și iritantă a fumului de țigară. De aceea fumatul îndelungat duce la apariția așa-numitei bronhopneumopatii cronice obstructive. Desigur că crește mortalitatea în rândul acestor pacienți. Pe lângă aceasta, consumul de țigară duce la apariția bolilor cardiovasculare: cardiopatii ischemice prin progresia arterosclerozei și arterita obliterantă a vaselor membre inferioare care odată cu progresia acestei boli poate duce la gangrena picioarelor și amputarea membrelor inferioare. Un tratament eficient pentru fumat nu există. Este necesar să se întreprindă niște măsuri: propagarea modului sănătos de viață și abandonarea fumatului prin lecții, prelegeri, emisiuni televizate.

A fost elaborată și o lege anti-fumat care interzice publicitatea țigărilor, a produselor de tutungerie în apropierea școlilor, spitalelor. Este necesar ca părinții, prin exemplul propriu, să educe un mod sănătos de viață. Nu se recomandă ca oamenii în vârstă să fumeze în prezența copiilor (…). O metodă care ar duce la abandonarea fumatului ar fi creșterea prețurilor la produsele de tutungerie și desigur sunt remedii care ar face pacientul să se lase de fumat, cum ar fi: guma cu nicotină, pastilele, plasturele cu nicotină care se vinde în farmacii, spray-uri nazale cu nicotină, hipnoza, acupuntura, fitoterapia, însă principala metodă este dorința omului de a se lăsa de fumat prin convingere proprie și convingere de către mediul în care acesta se află.

Fiecare al doilea pacient care decedează în spitalele din țară de obicei posedă acest viciu

Persoanele care vor să se lase de fumat trebuie să înțeleagă faptul că renunțarea la fumat duce la prelungirea vieții. În prezent, practic o pătrime din populația R. Moldova este afectată de acest viciu, iar fiecare al doilea pacient care decedează în spitalele din țară de obicei posedă acest viciu. Evident că patologiile care duc la decesul pacientului sunt legate nemijlocit de fumat. Ca să convingem acești oameni că este necesar să lase fumatul, trebuie de spus că fumatul este tot mai puțin tolerat în societate. Nu este nici rentabil și nici convenabil. Plus la aceasta țigările au devenit foarte scumpe, dar, cred că în primul rând trebuie să-i motivăm prin faptul că fumatul ucide prin afectarea sănătății oamenilor, prin efectul său cancerogen, de aceea asta trebuie să fie motivația principală”, a declarat medicul pentru ZdG.

Parlamentul a aprobat modificările la Legea privind controlul tutunului

Pe 14 octombrie curent, deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat în lectura a doua proiectul de hotărâre care extinde sfera de aplicare a Legii privind controlul tutunului asupra produselor din tutun și a celor conexe, dar și asupra dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare și încălzire a acestora. Detalii aici.

Documentul interzice expunerea vizibilă a produselor de tutun, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a produselor din tutun și a produselor conexe. Aceasta are drept scop prevenirea accesului minorilor la produsele din tutun și la produsele conexe, protejarea sănătății populației de consecințele consumului de tutun și ale expunerii la fumul de tutun.

De asemenea, sunt excluse excepțiile de etichetare a unor produse de tutun. Astfel, cerințele de imprimare a avertismentelor de sănătate se vor aplica și asupra produselor din tutun și produselor conexe destinate vânzării în magazine, baruri și restaurante cu regim duty-free.

Documentul prevede și scăderea cantității de nicotină în lichidul pentru țigaretele electronice. Astfel, se restabilesc reglementările aprobate în anul 2015 pentru cantitatea de nicotină – 20mg per 1 ml de lichid. Această prevedere corespunde Convenției Cadru a Organizației Mondiale a Sănătăți.