Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Examene de admitere pentru treapta…

Examene de admitere pentru treapta liceală. Instituțiile de învățământ din țară pot solicita organizarea probei suplimentare la admitere

Imagine simbol

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) introduce examene standard de admitere în liceu, începând cu anul de studii 2024-2025. Conform Ordinului MEC, decizia de a introduce sau nu „proba suplimentară” de admitere pentru treapta liceală va aparține instituțiilor de învățământ. 

Liceele care solicită organizarea probei suplimentare la admitere vor notifica Ministerul Educaţiei şi Cercetării și Agenția Naționale pentru Curriculum şi Evaluare (ANCE) despre aceasta, în luna aprilie. Informația despre liceele cu proba suplimentară va fi făcută publică  luna iunie, astfel încât liceele să-și poată informa candidații despre examene, în momentul în care aceștia depun cererile de admitere.

Absolvenții claselor a IX-a care vor alege un liceu cu probă suplimentară, vor susține examen la disciplina Matematică, în cazul celor care vor opta pentru profilul real, și examen la Istoria românilor și Universală, în cazul celor care vor opta pentru profilul umanistic.

Proba suplimentară va fi organizată în luna iulie, după examenele de Bacalaureat, și se va desfășura în centre speciale, dotate cu supraveghere video.

Candidații mai trebuie să fie informați despre data și locul unde vor avea loc examenele, iar ANCE trebuie să se asigure că există supraveghere video și câte doi profesori la fiecare 15 candidați, pentru monitorizare.

Detalii referitoare la organizarea și desfășurarea probei suplimentare:

  • Comisiile centrelor de susţinere a probei suplimentare şi profesorii asistenți asigură desfăşurarea probei suplimentare în conformitate cu instrucțiunile elaborate de ANCE.
  • Candidații sunt repartizați în săli, în funcție de profilul ales, în ordine alfabetică. Listele sunt afişate la avizierul instituției de învăţământ şi pe ușa sălii.
  • Durata probei suplimentare este de două ore astronomice.
  • Candidații nu au dreptul să dețină materiale interzise: tabele, manuale, dicționare, ceruză, notițe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, ceas, stații de emisie-recepție a informației, alte dispozitive electronice sau surse de informare, indiferent dacă acestea sunt sau nu folosite.
  • Candidații care nu respectă prevederile pct. 17 sunt eliminați de la proba suplimentară de către preşedintele comisiei centrului de susţinere a probei suplimentare, fiind întocmit un proces-verbal.
  • Lucrările scrise ale candidaților sunt sigilate în plicuri montate cu bandă de siguranță, separat pe discipline.
  • Rezultatele obținute de elevi la proba suplimentară în cadrul concursului de admitere în liceu nu pot fi contestate.
  • Nu se percep taxe de la candidați pentru organizarea probei suplimentare.