Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dumbrăveanu, despre veridicitatea numărului actual…

Dumbrăveanu, despre veridicitatea numărului actual de decese provocate de noul tip de coronavirus

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Viorica Dumbrăveanu afirmă că toate datele privind cazurile de infecție cu noul tip de coronavirus, dar și numărul de decese prezentat zilnic reprezintă cifre reale. Declarația a fost făcută astăzi, 22 mai, în cadrul conferinței de presă organizată de MSMPS.

„Cu maximă responsabilitate, vreau să anunț că cifrele care sunt declarate sunt cifre reale. Cifrele reprezintă în cazul dat situația epidemiologică în R. Moldova și sunt date oficiale. Orice cifră și statistică a fost coordonată și cu Organizația Mondială a Sănătății. Aceștia ne-au avertizat despre acuratețea datelor care trebuie să fie colectate. Pe lângă acea raportare internațională pe care o face R. Moldova, vreau să aduc la cunoștință că absolut orice cifră este fundamendată pe o situație reală”, a precizat Dumbrăveanu.

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună a adăugat că instituția pe care o conduce subscrie sub cifrele prezentate zilnic.

„Agenția Națională pentru Sănătate publică subscrie sub cifrele prezentate. Atât despre numărul cazurilor de infectări cât și despre cazurile de deces. Dacă îmi poate spune cineva cum poți mușamaliza și ascunde un caz de deces eu sunt gata să polemizăm. Pe internet sunt două site-uri oficiale, cel puțin la nivel intern, care urmăresc acuratețea datelor privind COVID-19. Este vorba despre MSMPS și ANSP. Referitor la datele prezentate de unii politicieni sunt doar niște jocuri de cifre. Menționez că testele pentru diagnosticarea coronavirusului se efectuează în nouă laboratoare”, a spus Furtună.

Până la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 6704 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 841 sunt din regiunea transnistreană.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 41 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 266 – stare gravă (21 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 614 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 280 persoane tratate au fost externate, dintre care 89 din instituțiile medicale spitalicești și 191 care erau încadrați în tratament la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie. În tratament activ la domiciliu se află în continuare 614 pacienți cu forme ușoare de COVID–19. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 3369.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1444 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-356, asistenţi medicali-632, infirmieri-302, personal auxiliar-154 persoane.