Principală  —  IMPORTANTE   —   Dodon, la marș de 9…

Dodon, la marș de 9 mai cu panglica negru-oranj atârnată la piept. Spune că va mărșălui pe străzi și va sărbători Ziua Victoriei: „Toate amenzile le vom înmâna Nataliei Gavrilița și Maiei Sandu!”. Reacția Președinției

Fostul președintele al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, susține că la 9 mai, alături de susținătorii lui, își va atârna la piept panglica negru-oranj și va sărbători Ziua Victoriei printr-un marș pe care anunță că îl va organiza atunci.

Anunțul lui Dodon vine după ce la 7 aprilie curent, Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a anunțat că deputații PAS au elaborat un amendament la Codul Contravențional, prin care se interzic pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica negru-oranj, iar cei care nu vor respecta legea vor fi amendați. Până acum, legea, cu modificările operate, nu a fost promulgată.

Este pentru a doua oară când Dodon anunță că, în cazul în care aceste modificări vor fi votate, el nu va ține cont de lege și că la 9 mai, contrar legii, va purta panglica bicoloră. Tot el spune că în cazul în care cetățenilor cu care va mărșălui pe străzile din capitală la 9 mai le vor fi aplicate amenzi, el „le va înmâna prim-ministrei Natalia Gavrilița și președintei R. Moldova, Maia Sandu”.

Solicitați de Ziarul de Gardă pentru a ne oferi un comentariu la acest subiect, reprezentanții Președinției ne-au comunicat că nu comentează declarațiile lui Dodon.

ZdG a solicitat un comentariu și de la reprezentanții Guvernului, însă până la publicarea articolului nu am primit un răspuns. Când îl vom recepționa, îl vom publica integral.


„Pe data de 9 Mai, mergem cu toții la Marșul Victoriei, cu panglica Sf. Gheorghe! Iar amenzile, dacă autoritățile totuși vor penaliza lumea pentru panglică, vom merge toti împreuna, câteva zeci de mii de oameni, si le vom înmâna Nataliei Gavrilița și Maiei Sandu!”, spune Igor Dodon.

Săptămâna trecută, după anunțul privind interzicerea confecționării, vânzarii, deținerii, răspândirii și utilizării în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, Igor Dodon a declarat că nu va ține cont de noile modificări la Codul Contravențional.

„De 9 Mai, cetățenii noștri vor da dovadă de caracter și îi vor arăta acestei guvernări nesimțite că memoria istorică nu poate fi anulată prin decizii abuzive, antidemocratice și iresponsabile”, a scris Dodon pe Facebook atunci.

Marți, 12 aprilie, deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, indignați de decizia autorităților, s-au adresat la Curtea Constituțională (CC) cu solicitarea de a declara neconstituțional amendamentul la Codul Contravențional, votat de Parlamentul la 7 aprilie 2022, prin care se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără literele „Z”, „V” și panglica negru-oranj.

Pe 7 aprilie, Parlamentul a votat un amendament la Codul Contravențional, prin care se interzic pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica negru-oranj. Despre asta a anunțat deputatul PAS, Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Astfel, potrivit deputatului, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.

Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Potrivit proiectului de lege, agentul constatator al ilegalității va fi Ministerul Afacerilor Interne. Legea respectivă nu a fost deocamdată promulgată.