Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dodon: ,,Dacă situația va fi…

Dodon: ,,Dacă situația va fi dificilă, starea de urgență ar urma să fie prelungită până pe 15 iunie”

captură foto

Starea de urgență în R. Moldova, instituită în legătură cu pandemia COVID – 19, se finalizează pe 15 mai curent, însă autoritățile nu exclud faptul că vor cere prelungirea acestei măsuri până pe 15 iunie. Declarația a fost făcută de Igor Dodon, în cadrul unei noi ediții a emisiunii ,,Președintele răspunde”.

,,Decizia nu e luată de președinte sau de Guvern. Starea de urgență este prelungită de Parlament. Noi ne dorim ca starea de urgență să fie până la 15 iunie și să fie finalizată atunci. Noi sperăm că până la 15 iunie să fie finalizată. Dacă situația va fi dificilă, atunci vom veni cu propuneri suplimentare ca Parlamentul să prelungească această perioadă”, a precizat Dodon.

Totodată, Dodon a mai spus că că la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai ar putea fi scoase unele restricții, inclusiv va fi permisă deschiderea restaurantelor sau a unităților comerciale.

,,E vorba de comerț, HORECA, dar vom vedea care e situația. Dacă dinamica va fi pozitivă, iar în ultimele 4-5 zile e pozitivă, atunci la finele lunii aprilie, începutul lunii mai vor fi scoase unele restricții. Oamenii vor avea voie să meargă la magazine, altele decât cele alimentare, să iasă din case, să facă unele activități”, a susținut Dodon.

Pe data de 17 martie, Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru următoarele 60 de zile, până pe data de 15 mai.

În cazul declarării stării de urgenţă, fapt ce impune necesitatea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor acestora, planificarea, organizarea şi coordonarea activităţii de aplicare a măsurilor impuse revin Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, iar coordonarea aducerii la îndeplinire a măsurilor de rigoare revine Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, local – Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.