Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Votul în diasporă: au…

DOC Votul în diasporă: au fost actualizate adresele mai multor secții de votare: în unele țări, în contextul pandemiei de COVID-19, cetățenii R. Moldova trebuie să dețină un certificat care le va permite deplasarea la urne

Autoritățile mai multor misiuni diplomatice ale R. Moldova în alte state anunță că au fost operate mai multe schimbări în legătură cu secțiile de votare deschise peste hotare pentru alegerea președintelui R. Moldova.

Astfel, mai multe secții de votare deschise pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din 15 noiembrie și-au modificat adresele.

Totodată, în legătură cu restricțiilor impuse în mai multe țări în contextul pandemiei de COVID-19, printre care și restricționarea accesului pe străzi, cetățenii R. Moldova aflați peste hotare trebuie să dețină câte un certificat, emis de către autoritățile de acolo, pentru a se putea deplasa, fără restricții, către secțiile de votare.

Italia

În contextul restricțiilor de circulație impuse în unele regiuni din Italia, cetățenii din zonele roșii și portocalii, vor trebui să dețină în ziua alegerilor autocertificarea (autodichiarazione) pentru justificarea deplasării spre secția de votare, cu indicarea la rubrica: il motivo che determina lo spostamento – Elezione del Presidente della R. Moldova

Autocertificatul solicitat de autoritățile italiene în zonele roșii și portocalii, cetățenii moldoveni din Italia pot descărca AICI documentul.

Totodată, Consulatul general al R. Moldova la Milano, a publicat o notă prin care informează că au fost schimbate adresele a patru secții de votare.

În 4 localități din peninsulă, unde s-au creat cozi mari de așteptare și s-au constatat dificultăți în gestionarea rândurilor în cartierele rezidențiale, fapt care a generat reclamații din partea localnicilor și autorităților locale, s-a decis modificarea adreselor la cele 4 secții de vot – fiind identificate locații mai mari ce vor permite absorbția mai rapidă a fluxului de persoane și evitarea aglomerațiilor”, se menționează în nota Consulatului de la Milano.

Au fost efectuare următoarele schimbări de adrese:

  • Or. Milano – secția de vot din cadrul Consulatului general a fost transferară pe o nouă adresă: Via Tortona 27
  • Or. Bologna – adresa nouă: Via del Pilastro 2, Hotel Savoia
  • Or. Verona –adresa nouă: Piazzale Olimpia 3
  • Or. Parma – adresa nouă: Via Bizzozzero, 13, Parcul Bizzozzero

Lista secțiilor deschise pe teritoriul Italiei:

Germania

Și în Germania, în legătură cu restricțiilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19, au fost operate mai multe modificări în legătură cu adresele secțiilor de votare deschise pentru turul II.

Pentru turul II de scrutin, care va avea loc pe 15 noiembrie, au fost făcute o serie de ameliorări care ne vor permite să reducem din timpul de aşteptare şi să mărim capacitatea de absorbţie în secţiile de votare din Germania. Vor fi ajustate logistic secţiile de votare, va fi mărit numărul de membri ai birourilor electorale şi dirijat corespunzător circuitul de acces.

Vă rugăm să notaţi că două secţii de votare şi-au modificat adresa, în ideea de a crea condiţii mai bune şi a eficientiza propulsia alegătorilor. Este vorba de secţiile de votare din Frankfurt pe Main şi München:

1/349 Frankfurt
PSD Bank Arena,
Richard-Herrmann-Platz 1
D – 60386 Frankfurt am Main

1/352 München
Alte Kongresshalle
Am Bavariapark 14,
80339 München.

Totodată, vă aducem la cunoştinţă că locaţia secţiei de votare din Kassel nu a putut fi schimbată din cauza restriţiilor pandemice impuse de autorităţile locale. Cu toate acestea, ea va fi reorganizată logistic în măsură să răspundă cererii mari de alegători”, se menționează în nota Ambasadei R. Moldova din Berlin.

Marea Britanie

Ambasada R. Moldova în Marea Britanie a actualizat lista cu adresele secțiilor de votare care vor fi deschise pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Spania

La turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc la data de 15 noiembrie 2020, pentru secțiile de votare din Regatul Spaniei se mențin aceleași adrese și condiții.

Adresele secțiilor electorale unde pot vota cetățenii R. Moldova din Spania:

  • Madrid, Calle Cifuentes no. 5, distrito Villaverde, (edificio La Nave) CP 28021.
  • Barcelona, Calle Comandante Benitez, no. 6, (edificio Centro Cívico Joan Oliver “Pere Quart”), CP 08028.
  • Santander, Calle Alta, no. 133, (edificio Mercado México), CP 39008.
  • Valencia, Calle Cabo Jubi, no. 5-7, (edificio El Centro de Estudios Anacademia), CP 46006.
  • Málaga, Calle Concejal Muñoz Cerván no. 3, módulo 3 (edificio Tabacalera), Salón de Actos de Participación Ciudadana, CP 29004.

Și în Spania, în legătură cu restricțiilor de circulație impuse în contextul pandemiei de Covid-19, cetățenii R. Moldova trebuie să dețină un certificat care le va permite accesul pentru a se deplasa, fără restricții, la urnele de vot.

Irlanda

Responsabilii misiunii diplomatice a R. Moldova în Irlanda a actualizat lista cu adresele secțiilor de votare, pentru turul II al alegerilor prezidențiale care se va desfășura la 15 noiembrie 2020.

Adresele secțiilor de votare din Irlanda:

1. BESV nr. 1/354; BESV nr. 1/355; BESV nr 1/356 – toate trei secții de votare din Dublin sunt amplasate în complexul expozițional Royal Dublin Society (RDS) Hall 1, Merrion Road, Ballsbridge, Dublin 4, D04 AK83.

2. BESV nr. 1/357 – or. Limerick – Shannon Rowing Club, Sarsfield Bridge, Limerick.

Respectarea normelor sanitare în contextul pandemiei de COVID-19, factor important în procesul de vot de peste hotare

Responsabilii din cadrul MAEIE menționează că după organizarea alegerilor de duminică, 1 noiembrie, instituția a recepționat mai multe sesizări din partea autorităților din state străine precum că nu au fost respectate regulile sanitare.

Astfel, în contextul bunei desfășurări a celui de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale, MAEIE susține că este absolut necesar ca, în contextul pandemiei de COVID-19, moldovenii din diasporă să respecte cu strictețe normele și regulile impuse în fiecare țară.

Ne dorim ca autoritățile de acolo să fie receptive. R. Moldova are condițiile sale asociate cu COVID-19, dar fiecare țară are condițiile sale în statul de reședință, cu referire la respectarea acelor reguli.

Trebuie să ținem cont de necesitatea de a respecta cu strictețe normele de conduită sanitară în fiecare țară. Noi am venit cu acest mesaj de urgență și pe 1 noiembrie, la amiază, pentru că am primit unele sesizări din partea autorităților din state străine că nu sunt respectate regulile sanitare și este foarte important ca moldovenii care se organizează și vor participa la alegeri, vor respecta cu strictețe condițiile sanitare impuse în fiecare țară”, ne-a mai comunicat Daniel Vodă.

139 de secții de votare – deschise peste hotarele țării

Numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în străinate, pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotarele țării, pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale va fi același ca și în primul tur de scrutin. Altfel spus, nu vor fi deschise mai multe secții de votare pentru cetățenii din diasporă, decât cele care au fost deschise duminică, 1 noiembrie.

Astfel, la 15 noiembrie, pentru cel de-al doilea tur de scrutin ala alegrilor prezidențiale, peste hotarele țării vor fi deschise 139 de secții de votare.

Autoritățile electorale au anunțat că pentru turul doi vor fi tipărite mai multe buletine vot pentru cetățenii R. Moldova aflați în străinătate.

Moldovenii din diaspora au stabilit un nou record istoric privind prezenta la votare. La secțiile de votare deschise peste hotare dumincă, 1 noiembrie, s-au prezentat la urne 149 840 de alegători.

Ce mai activă participare s-a înregistrat în :

  • ·         Republica Italiană – 46 442
  • ·         Marea Britanie -16 847;
  • ·         Republica Franceză – 15 616;
  • ·         Germania – 12 924
  • ·         România – 12 912
  • ·         Irlanda – 7 046
  • ·         SUA- 5 755
  • ·         Federația Rusă – 5603;
  • ·         Spania – 4300

În topul secțiilor unde s-au prezentat la vot cei mai mulți alegători se regăsesc 2 secții de votare din Londra, Marea Britanie – 4 262 și, respectiv, 3 471 de alegători, secția de votare din Montreuil, Republica Franceză – 3 471 de alegători și secția din Frankfurt pe Main, Germania – 3 315 de alegători.

Rezultatele finale preliminare din diasporă:

După mobilizarea masivă a cetățenilor din diaspora, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, candidatul Igor Dodon, care a ajuns pe locul doi, a menționat că „diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al Republicii Moldova, iar acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonantă cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”.

Candidata PAS, Maia Sandu și candidatul independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon sunt concurenții care se vor întâlni în turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie curent. După primul tur Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon – 32,61%.