În diasporă, pentru turul II al alegerilor prezidențiale, NU vor fi deschise mai multe secții de votare: modificările care (nu) pot fi făcute în legătură cu secțiile din străinătate – Ziarul de Gardă
 • În diasporă, pentru turul II al alegerilor prezidențiale, NU vor fi deschise mai multe secții de votare: modificările care (nu) pot fi făcute în legătură cu secțiile din străinătate

  În diasporă, pentru turul II al alegerilor prezidențiale, NU vor fi deschise mai multe secții de votare: modificările care (nu) pot fi făcute în legătură cu secțiile din străinătate
  de
  03 noiembrie 2020 | 18:10

  Numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în străinate, pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotarele țării, pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale va fi același ca și în primul tur de scrutin. Altfel spus, nu vor fi deschise mai multe secții de votare pentru cetățenii din diasporă, decât cele care au fost deschise duminică, 1 noiembrie.

  Numărul secțiilor de votare pentru diasporă nu va fi majorat

  Pentru alegerea președintelui R. Moldova peste hotarele țării, duminică, 1 noiembrie, au fost deschise 139 de secții de votare, iar numărul acestora nu va fi modificat în turul II.

  Solicitat de ZdG, președintele Comsiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, ne-a comunicat că în conformitate de prevederile Codului Electoral, al doilea tur de scrutin va fi organizat în aceleași condiții, cu același număr de secții de votare care au fost deschise în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

  „Numărul secțiilor de votare deschise peste hotare rămâne în turul II la fel ca în turul întâi”, ne-a comunicat președintele CEC.

  Publicitate

  Modificările care pot fi făcute în cadrul secțiilor de votare din străinătate

  Președintele Comisie Electorale Centrale (CEC) menționeză că numărul secțiilor de vot nu poate fi modificat, însă poate fi suplinit numărul membrilor din cadrul secțiilor de votare din străinătate. Totodată, conducerea CEC menționează că pot fi modificate și adresele unora dintre secțiile de votare deschise peste hotare. Astfel că în adresa CEC au parvenit deja cinci solicitări în acest sens, însă o hotărâre cu privire la aceste solicitări urmează a fi luată de către Consiuliul Electoral de Circumscripție Chișinău.

  „Poate fi suplinit numărul de membrilor secțiilor de votare, dar nu numărul secțiilor de votare.

  Noi putem schimba doar numărul membrilor din cadrul secțiilor de votare deschise în străinătate. Dacă undeva nu a fost suficient sau nu s-au isprăvit sau așa mai departe. Această situație o putem corecta, dar cu numărul secțiilor de votare deja nu putem schimba. Putem schimba adresa secțiilor de votare și o vom face. Sunt cinci cazuri unde deja sunt solicitări în sensul dat. Probabil vom recurge la solicitări către Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău să vin cu hotărâri de modificare de adresă.

  Nu cred ca este posibil acest lucru, dar se examinează posibilitatea de suplinire cu cabine de vot secțiile de votare și probabil va fi decis și acest aspect. Încă nu există o hotărâre în acest sens. Există dorința, există înțelegere, există deschiderea, dar spun probabil pentru că pe moment nu există o hotărâre formală. Ceea ce înseamnă că urmează să fie o hotărâre formală. Hotărârea urmează să fie luată de către organele competente pentru că asta, iarăși, nu este de competența Comisiei Electorale Centrale, este o competență a Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău care administrează votul peste hotare”, ne-a mai comunicat conducerea CEC.

  MAEIE: „Ne dorim ca să fie mai eficient organizat turul II astfel încât cozile să fie diminuate”

  În contextul desfășurării procesului de vot, peste hotarele țării, în turul doi de scrutin, responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ne-au comunicat că MAEIE va veni cu mai multe recomandări către organele electorale.

  Pe linia Ministerului de Externe și pe partea organizatorică, noi desigur că facem o evaluare internă a situației privind organizarea alegerilor în străinătate și avem niște recomandări cu privire la îmbunătățirea unor procese, fluidizarea – care sunt transmise Comisiei Electorale Centrale. Deja CEC, în calitate de organizator, va lua deciziile de rigoare.

  Noi am monitorizat desfășurarea alegerilor și elaborăm propuneri, recomandări care vor fi transmise Comsiei Electorale Centrale.

  Publicitate

  Pe interior, ambasadele care au organizat alegerile colectează propuneri din prisma experienței pe care au avut-o în turul I. Adică noi, la fel, ne dorim ca să fie mai eficient organizat turul II astfel încât cozile să fie diminuate”, ne-a comunicat Daniel Vodă, șeful Serviciului de Comunicare din cadrul MAEIE.

  Respectarea normelor sanitare în contextul pandemiei de COVID-19, factor important în procesul de vot de peste hotare

  Responsabilii din cadrul MAEIE menționează că după organizarea alegerilor de duminică, 1 noiembrie, instituția a recepționat mai multe sesizări din partea autorităților din state străine precum că nu au fost respectate regulile sanitare.

  Astfel, în contextul bunei desfășurări a celui de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale, MAEIE susține că este absolut necesar ca, în contextul pandemiei de COVID-19, moldovenii din diasporă să respecte cu strictețe normele și regulile impuse în fiecare țară.

  Ne dorim ca autoritățile de acolo să fie receptive. R. Moldova are condițiile sale asociate cu COVID-19, dar fiecare țară are condițiile sale în statul de reședință, cu referire la respectarea acelor reguli.

  Trebuie să ținem cont de necesitatea de a respecta cu strictețe normele de conduită sanitară în fiecare țară. Noi am venit cu acest mesaj de urgență și pe 1 noiembrie, la amiază, pentru că am primit unele sesizări din partea autorităților din state străine că nu sunt respectate regulile sanitare și este foarte important ca moldovenii care se organizează și vor participa la alegeri, vor respecta cu strictețe condițiile sanitare impuse în fiecare țară”, ne-a mai comunicat Daniel Vodă.

  Moldovenii din diaspora au stabilit un nou record istoric privind prezenta la votare. La secțiile de votare deschise peste hotare dumincă, 1 noiembrie, s-au prezentat la urne 149 840 de alegători.

  Ce mai activă participare s-a înregistrat în :

  • ·         Republica Italiană – 46 442
  • ·         Marea Britanie -16 847;
  • ·         Republica Franceză – 15 616;
  • ·         Germania – 12 924
  • ·         România – 12 912
  • ·         Irlanda – 7 046
  • ·         SUA- 5 755
  • ·         Federația Rusă – 5603;
  • ·         Spania – 4300

  În topul secțiilor unde s-au prezentat la vot cei mai mulți alegători se regăsesc 2 secții de votare din Londra, Marea Britanie – 4 262 și, respectiv, 3 471 de alegători, secția de votare din Montreuil, Republica Franceză – 3 471 de alegători și secția din Frankfurt pe Main, Germania – 3 315 de alegători.

  Rezultatele finale preliminare din diasporă:

  După mobilizarea masivă a cetățenilor din diaspora, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, candidatul Igor Dodon, care a ajuns pe locul doi, a menționat că „diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al Republicii Moldova, iar acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonantă cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”.

  Candidata PAS, Maia Sandu și candidatul independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon sunt concurenții care se vor întâlni în turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie curent. După primul tur Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon – 32,61%.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Agentul guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO, despre solicitările Înaltei Curți de la Strasbourg privind dosarul lui Stoianoglo: „Poziția oficială a statului urmează să o formulăm până în septembrie”

  Autoritățile de la Chișinău vor formula o poziție oficială prin care vor răspunde solicitărilor Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) pe marginea dosarului procurorului general suspendat, Alexandr St…
  Agentul guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO, despre solicitările Înaltei Curți de la Strasbourg privind dosarul lui Stoianoglo: „Poziția oficială a statului urmează să o formulăm până în septembrie”

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler