Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Scrisoare deschisă către conducerea…

DOC Scrisoare deschisă către conducerea țării înaintată de angajata Curții de Conturi: „Ilegalitățile întreprinse împotriva mea de către preşedintele Lupu sunt inacceptabile”

Sursa foto: Tatiana Vozian/ Facebook

Tatiana Vozian, șefa Direcției generale metodologie din cadrul Curții de Conturi a R. Moldova, care l-a acuzat pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale”, a înaintat o scrisoare deschisă către conducerea țării în care își exprimă „îngrijorarea cu privire la practicile preluate dintr-un regim oligarhic și dictatorial din care provine actualul președinte al Curții de Conturi”.

„(…) Consider că tot ceea ce se întâmplă la Curtea de Conturi a R. Moldova și în special ilegalitățile întreprinse împotriva mea de către preşedintele Lupu sunt inacceptabile pentru o instituţie supremă de audit şi contravin spiritului standardelor ISSAI”, se arată în scrisoarea deschisă.

Miercuri, 12 aprilie, Curtea de Conturi a anunțat că președintele instituției, Marian Lupu, o va acționa în judecată pe Tatiana Vozian, șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare din cadrul instituției, pentru „calomnie și defăimare”.

„În lumina declarațiilor calomnioase ale angajatei Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), președintele instituției va acționa persoana în judecată pentru calomnie și defăimare a conducătorului CCRM și, implicit, a instituției per ansamblu. Decizia este condiționată de declarațiile menționate, care denigrează imaginea persoanei cu demnitate publică și aduc prejudiciu imaginii instituției și a întregului colectiv”, anunță Curtea de Conturi.

Șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare a Curții de Conturi, Tatiana Vozian, susține că președintele instituției, Marian Lupu, i-a făcut „avansuri sexuale” și că a primit o mustrare aspră după ce ar fi refuzat aceste avansuri.

Într-o reacție oficială, Curtea de Conturi a declarat că acuzațiile angajatei sunt „calomnii și insinuări”. Instituția susține că „declarațiile calomnioase au fost previzibile și au fost enunțate îndată după informarea angajatei despre decizia Comisiei de disciplină a Curții de Conturi” privind aplicarea sancțiunii disciplinare „pentru nerespectarea normelor de conduită”.

Fostul deputat democrat Marian Lupu a fost numit în funcția de președinte al Curții de Conturi, prin hotărârea Parlamentului din 7 februarie 2019, în perioada guvernării partidului condus de Vlad Plahotniuc. Marian Lupu are o vastă carieră politică deținând de-a lungul anilor diverse funcții de stat și de partid. El a fost pro­mo­vat în politică pe timpul guver­nă­rii comu­niste.