Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Curții de Conturi după…

Reacția Curții de Conturi după ce o angajată l-a acuzat pe șeful instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale”

Șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare a Curții de Conturi, Tatiana Vozian, și președintele Curții de Conturi, Marian Lupu. Foto: Colaj ZdG

O angajată a Curții de Conturi, Tatiana Vozian, îl acuză pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale” și susține că după ce ar fi refuzat aceste avansuri i-a fost aplicată o mustrare aspră. Într-o reacție oficială, Curtea de Conturi declară că acuzațiile angajatei sunt „calomnii și insinuări”.

Instituția susține că „declarațiile calomnioase au fost previzibile și au fost enunțate îndată după informarea angajatei despre decizia Comisiei de disciplină a Curții de Conturi” privind aplicarea sancțiunii disciplinare „pentru nerespectarea normelor de conduită”.

Șefa Direcției generale metodologie, planificare și raportare a Curții de Conturi, Tatiana Vozian, susține că președintele instituției, Marian Lupu, i-a făcut „avansuri sexuale” și că a primit o mustrare aspră după ce ar fi refuzat avansurile președintelui instituției. Tatiana Vozian susține că „acestea sunt metodele transpuse la Curtea de Conturi dintr-un regim oligarhic și dictatorial din care provine Marian Lupu”.

„Ce se întîmplă cu femeile lidere la Curtea de Conturi care nu se supun condițiilor și nu acceptă avansurile sexuale ale lui Lupu? Eu, unica femeie angajată la Curtea de Conturi care am candidat la funcția de membru al Curții, de când Lupu e președinte, refuzând avansurile lui, m-am pomenit în situația în care mi-a fost fabricat dosar intern privind nerespectarea normelor de conduită a Curții de Conturi. (…) Acestea sunt metodele transpuse la Curtea de Conturi dintr-un regim oligarhic și dictatorial din care provine Marian Lupu, pentru a-și asigura funcția de președinte al Curții de Conturi a R. Moldova”, scrie angajata Curții de Conturi pe Facebook.

În acest sens, Curtea de Conturi declară că acuzațiile angajatei sunt „calomnii și insinuări”, care „denigrează imaginea persoanei cu demnitate publică și aduc prejudiciu imaginii instituției și a întregului colectiv”.

„Angajatei cu funcție de conducere i s-a aplicat sancțiunea disciplinară pentru nerespectarea normelor de conduită, în baza Ordinului nr. 79-p din 10.04.2023, ca temei servind demersul președintelui Comisiei de disciplină din 05.04.2023. Persoana a fost supusă procedurii disciplinare, fiindu-i aplicată mustrare aspră, în conformitate cu legislația în vigoare și cadrul normativ intern al Curții de Conturi. (…)

În mod regulamentar, Comisia de disciplină a examinat sesizările parvenite de la angajații din subordinea persoanei menționate, aceasta fiind învinuită de comportament abuziv cu încălcarea normelor etice. În contextul examinării sesizărilor depuse, dosarul a fost probat, iar persoanei învinuite i-a fost oferit pe deplin dreptul la apărare”, susțin reprezentanții Curții de Conturi.

Instituția susține că Tatiana Vozian ar fi „pornit acțiuni de intimidare a unui grup de angajați ai Curții de Conturi, care au fost intervievați de Comisia de disciplină, în contextul examinării dosarului. De asemenea, au fost supuși intimidărilor și unii membri ai Comisiei de disciplină, fapt care a culminat cu tentativa de intimidare a președintelui Curții de Conturi”.

Ordinul cu privire la aplicarea sancțiunii disciplinare

Sursa foto: Facebook/ Tatiana Vozian

Fostul deputat democrat Marian Lupu a fost numit în funcția de președinte al Curții de Conturi, prin hotărârea Parlamentului din 7 februarie 2019, în perioada guvernării partidului condus de Vlad Plahotniuc. Marian Lupu are o vastă carieră politică deținând de-a lungul anilor diverse funcții de stat și de partid. El a fost pro­mo­vat în politică pe timpul guver­nă­rii comu­niste.

Având fun­cţi­ile publi­ce încă din 1991, în mai 2001 a fost numit vice­mi­nis­tru al Eco­no­miei, iar în 2003 a pre­luat fun­cţia de minis­tru. La 6 mar­tie 2005, devi­ne depu­tat pe lis­tele PCRM, iar ulte­rior preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui. În 2009 Lupu a pără­sit PCRM şi a deve­nit lide­rul PDM, for­ma­ţiune cu care a intrat din nou în Par­la­ment. În decem­brie 2010 – mar­tie 2012, Lupu a deţi­nut atât fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui, cât şi pe cea de preşe­dinte inte­ri­mar al R. Moldova. Un an mai târ­ziu, Lupu a fost demis din fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui cu votul a 76 de depu­taţi comu­ni­şti, liberal-democraţi, soci­a­li­şti şi liberal-reformatori.