Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Noi detalii despre lupta…

DOC Noi detalii despre lupta de pe piața dezinfectanților

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a trimis un document în adresa Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor în care anunță că unele contestații depuse de agenții economici participanți la licitația națională privind achiziționarea dezinfectanților pentru anul 2020 sunt întemeiate. Astfel, instituția care a organizat licitația practic își recunoaște greșelile cu privire la desemnarea unor câștigători.

Documentul a fost întocmit pe 26 martie 2020, în ziua apariției în ZdG a articolului „Lupte, criză și interese socialiste pe piața dezinfectanților”.

Reprezentanții CAPCS scriu că, după ce au examinat contestația depusă de „Policontract” SRL, o consideră întemeiată pentru lotul cu nr 20 – dezinfecția deșeurilor medicale și lotul nr 21 – peroxid de hidrogen 6%.

Totodată, aceștia menționează că și pretențiile „Dezfarmteh” invocate în cazul a patru loturi sunt, la fel, întemeiate. În rest, CAPCS cere Agenției să respingă contestațiile depuse de celelalte două companii. Conform informațiilor deținute de ZdG, contestațiile ar urma să fie examinate la data de 2 aprilie 2020. Până atunci, spitalele sunt obligate, în continuare, să achiziționeze dezinfectanți pe cont propriu.

ZdG scria joi, 26 martie 2020 despre faptul că, criza provocată de coronavirus a coincis, în R. Moldova, cu o criză pe piața dezinfectanților, unul dintre cele mai utilizate și necesare produse în lupta cu virusul care a ucis, până acum, peste 20 de mii de oameni în întreaga lume. 


Licitația centralizată pentru asigurarea spitalelor din R. Moldova cu dezinfectanți, anunțată în decembrie 2019, și-a desemnat câștigătorii abia la început de martie 2020. Rezultatele ei însă nu au putut fi implementate pentru că patru agenți economici au depus contestații, aflate încă în examinare.

Astfel, în plină pandemie, spitalele de la noi, inclusiv cele din prima linie în lupta cu coronavirusul, au fost lăsate pe cont propriu și solicitate să găsească singure dezinfectanți, fie din rezerve, fie de la agenții economici de pe piață. 

Criza a fost alimentată și de o hotărâre a Guvernului din februarie, prin care dezinfectanții au fost incluși în lista produselor sociale. În aceste condiții, importatorii au fost descurajați să mai aducă marfă de peste hotare, fiind restricționați să-și pună un adaos comercial de pe urma căruia să poată avea profit.

„Când a apărut hotărârea, ne-am stopat toți importatorii, pentru că nu-ți iese. Colapsul ăsta de dezinfectanți e anume din cauza asta”, explică reprezentantul unui agent economic de pe piața dezinfectanților. 

În aceste condiții, unul dintre beneficiarii acestei crize a devenit compania unui consilier municipal socialist, tot el fiind finul de cununie al fratelui președintelui R. Moldova. 

Rezultatele licitației centralizate pentru dezinfectanți nu au ajuns însă să fie puse în aplicare pentru că, în perioada 10-13 martie 2020, patru agenți economici au contestat rezultatele procedurii: „Policontract” „Endo-chirurgie”, „Dezfarmteh” și „Dezmed-CV”. Prima nu a câștigat niciun contract în urma licitației centralizate.

Unii reprezentanți ai agenților economici de pe piața dezinfectanților afirmă că nu exclud că în spatele contestațiilor, dar și a procesului de tărăgănare a licitației pentru dezinfectanți, ar sta anumite interese, menite să favorizeze producătorii locali de dezinfectanți sau care aveau în stoc dezinfectanți, înainte de începerea crizei. Contestațiile încă nu au fost examinate.

„Doi agenți economici au fost desemnați câștigători, deși aveau prețul cel mai mare. Alți trei au fost desemnați câștigători fără să fie înregistrate produsele lor ca biodistructiv. Astea sunt condițiile de licitație, dar ele au fost încălcate. Sunt greșeli elementare”, a precizat reprezentantul companiei „Policontract”, argumentând necesitatea contestării rezultatelor licitației.

Gabriel Fuior, administratorul companiei „Dezfarmteh”, ne-a anunțat că nu dorește să discute la subiect. Iurie Poiată, reprezentantul firmei „Dezmed-CV” a precizat că rezultatele licitației au fost contestate pentru că „nu s-au respectat regulile de joc. Decizia a fost luată de persoane care nu au intrat în esență. S-a dat câștig unor preparate care nici măcar nu sunt înregistrate în R. Moldova sau unor preparate mult mai scumpe decât altele cu care concurau”.