Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Militarii prin contract ai…

DOC Militarii prin contract ai Armatei Naționale vor beneficia de rație alimentară

Sursa foto: Ministerul Apărării

Începând cu luna aprilie curent, militarii prin contract ai Armatei Naționale vor fi asigurați cu hrană, în modul stabilit de Ministerul Apărării. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv, în cadrul ședinței din 22 martie. Potrivit Ministerului Apărării, noile prevederi „vor contribui la sporirea atractivității serviciului militar, ținând cont de faptul că dreptul la alimentarea militarilor prin contract, respectiv dreptul la compensarea rației alimentare a fost anulat încă în anul 2009”.

Reglementările privind asigurarea acestei rații vor fi stabilite în detaliu de către Ministerul Apărării în actele sale normative departamentale. Costul anual al implementării proiectului constituie 8,8 milioane de lei.Potrivit Guvernului, în anul curent, acest efort financiar al bugetului de stat va fi acoperit din contul alocațiilor aprobate deja pentru Ministerul Apărării, la capitolul „Procurarea produselor alimentare”.

La moment, Hotărârea Guvernului nr. 66612015, cu lista de cazuri de asigurare cu hrană și, respectiv, implementarea acesteia prin actele normative departamentale ale Ministerului Apărării, prezumă hrănirea efectivului, cu trei mese, în timp de 24 de ore. Totuși, e de menționat că, pentru efectivul de militari care actualmente nu se încadrează în această listă, stabilirea unei excepții de Ia regulă, adică hrănirea acestora în cantitatea și la standardele de calitate (o data pe zi (la prânz) – la un preț de aproximativ 40 de lei) poate contribui la menținerea capacității de luptă și operaționale, va influența într-un mod direct starea de sănătate a acestora, va contribui semnificativ la menținerea unui moral mai ridicat al lor și, respectiv, stimularea obținerii de mai multe progrese în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu”, se arată în proiect.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, în contextul războiului din Ucraina, Ministerul Apărării al R. Moldova „și-a reconfigurat viziunea privind pregătirea Armatei Naționale pentru apărarea țării, fiind intensificat gradul de pregătire de luptă pentru a face față unui eventual atac armat”, ceea ce a dus la „creșterea nivelului de efort fizic și psiho-emoțional al militarilor implicați în acest proces de pregătire de luptă”.

Astfel, Ministerul Apărării intervine să revizuiască cu prioritate cadrul normativ referitor la asigurarea cu rație alimentară a militarilor prin contract ai Armatei Naționale. Propunerile ministerului vizează în speță acei militari prin contract care fac parte din forțele operaționale, luând în considerație faptul că această categorie este cea mai expusă la eforturile fizice și psiho-emoționale”, se mai arată în proiectul aprobat de Guvern.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 10 aprilie 2023.