DOC/ Instituțiile și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă acestea pe perioada stării de alertă în sectorul energetic – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Instituțiile și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă acestea pe perioada stării de alertă în sectorul energetic

  DOC/ Instituțiile și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă acestea pe perioada stării de alertă în sectorul energetic
  Sursă foto: Profimedia Images
  de
  14 octombrie 2021 | 17:31

  În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic miercuri, 13 octombrie. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat cele mai importante decizii ale CSE și a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.


  Potrivit procesului-verbal al ședinței CSE din 13 octombrie, mai multe instituții au fost mandatate să întreprindă anumite acțiuni pe perioada stării de alertă în sectorul energetic.

  Ministerul Infrastructurii si Dezvoltării Regionale

  Va asigura activitatea continuă a grupului operativ de lucru privind identificarea examinarea măsurilor necesare a fi întreprinse de autorități/ întreprinderi întru prevenirea declanșării unei situații excepționale în sectorul energetic; va elabora si propune Comisiei măsurile necesare de a fi întreprinse pentru gestionarea sectorului energetic în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale, în funcție de evoluția situației; va prezenta săptămânal, Comisiei, către ziua de vineri rapoartele de progres în realizarea sarcinilor trasate; va efectua estimările privind necesitatea de achiziționare a păcurii pentru asigurarea activității centralelor termoelectrice; la apariția necesității, va solicita imediat convocarea Comisiei în regim de urgență.

  Ministerul Afacerilor Interne

  Va elabora și promova proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la eliberarea păcurii din rezervele materiale de stat către SA „Termoelectrica” pentru procesare.

  Ministerul Sănătății

  Va evalua în comun cu autoritățile publice locale, în termen de 14 zile, capacitatea necesitățile de funcționare a prestatorilor de servicii medicale indiferent de proprietate si forma juridică de organizare, încadrați în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale; va organiza, în termen de 14 zile, o platformă de comunicare permanentă cu prestatorii de servicii medicale indiferent de proprietate juridică de organizare, încadrați in sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală, pentru monitorizarea situației și identificarea imediată a riscurilor.

  Ministerul Muncii si Protecției Sociale

  În comun cu Ministerul Infrastructurii si Dezvoltării Regionale în termen de 30 de zile, vor pregăti, evalua costul prezenta Ministerului Finanțelor măsurile de atenuare a impactului creșterii costurilor pentru populație în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale; în comun cu Agenția Națională Asistență Socială. De asemenea, vor evalua în comun cu autoritățile publice locale, în termen de 14 zile, capacitatea și necesitățile de funcționare a instituțiilor ce oferă servicii sociale indispensabile, indiferent de apartenență în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale; vor organiza în termen de 14 zile, o platformă de comunicare permanentă cu instituțiile ce oferă servicii sociale indispensabile, indiferent de apartenență, pentru monitorizarea situației și identificarea imediată a riscurilor.

  Ministerul Apărării

  Ministerul Apărării va pregăti și menține în stare gata de intervenție, forțele și mijloacele necesare pentru acordarea ajutorului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

  Ministerul Educației Cercetării

  Va evalua, în comun cu autoritățile publice locale, în termen de 14 zile, capacitatea si necesitățile de funcționare a instituțiilor de învățământ publice și private în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale; va elabora scenarii pentru desfășurarea procesului educațional în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

  SA „Termolelectrica”

  SA „Termoelectrica” va utiliza păcura pentru producerea energiei electrice și termice, din data de 15 octombrie 2021. Autoritățile administrației publice centrale locale vor analiza soluții de economisire de către operatorii economici și populație, în situația creată, a consumului de gaze naturale si energie electrică.

  SA „Moldovagaz”

  SA „Moldovagaz” în comun cu SA „Energocom” în perioada situației excepționale pe piața gazelor naturale:

  se impune SA „Energocom” obligația de serviciu public de furnizare a gazelor naturale în vederea asigurării unei soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova, în scopul achiziționării volumului de gaze naturale necesar pentru suplinirea deficitului estimat de SA „Moldovagaz” pentru perioada lunilor octombrie noiembrie ale anului 2021, cu posibilitate de prelungire. Detalii aici.

  Ministerul Finanțelor

  Ministerul Finanțelor de comun cu Ministerul Infrastructurii si Dezvoltării Regionale și Agenția Proprietății Publice vor elabora proiectul hotărârii Guvernului privind acordarea/alocarea de urgență a mijloacelor financiare pentru SA „Energocom” în vederea achiziției de gaze naturale.

  Ministerul Mediului în comun cu Agenția „Moldsilva”

  Ministerul Mediului în comun cu Agenția „Moldsilva” vor analiza rezervele de lemne pentru foc disponibile, care la necesitate ar putea fi plasate pe piață.

  Detalii despre măsurile adoptate CSE:

  În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale miercuri, 13 octombrie, pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

  CSE a emis următoarele decizii:

  • Utilizarea păcurii, din data de 15 octombrie pentru producerea energiei electrice și termice.
  • Pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze, casnici, industriali și comerciali, în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor.
  • Autoritățile administrației publice centrale și locale vor analiza soluții de economisire a consumului de gaze naturale și energie electrică.
  • Se impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din regiune, conform celei mai bune oferte de la potenţialii furnizori de gaze naturale pentru acoperirea deficitului de gaze naturale. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura.
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  „Ajutorul oficial oferit R. Moldova de Uniunea Europeană confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al R. Moldova este Uniunea Europeană. În al doilea rând, că președintele R. Moldova, Maia Sa…
  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  Bilanț COVID-19 pentru ultimele 24 de ore: 43 de decese și 1 826 de infectări

  43 de decese și alte 1 826 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 cazuri asociate cu contact în afara țării: 2-Israel, 1-Italia, 1-Tur…
  Bilanț COVID-19 pentru ultimele 24 de ore: 43 de decese și 1 826 de infectări

  Autoritățile municipale anunță că au deschis conturi bancare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului din sectorul Buiucani

  Primăria municipiului Chișinău anunță că au fost deschise conturi bancare, în lei moldovenești, precum și în valută străină: euro, dolari SUA și RON, în scopul acumulării de donații pentru familiile care au răm…
  Autoritățile municipale anunță că au deschis conturi bancare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului din sectorul Buiucani

  ULTIMA ORĂ/ Dosarul fostei Direcții nr. 5: încă 30 de zile de arest pentru Dorin Damir și Valeriu Cojocaru

  Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis prelungirea arestului preventiv cu 30 de zile pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democ…
  ULTIMA ORĂ/ Dosarul fostei Direcții nr. 5: încă 30 de zile de arest pentru Dorin Damir și Valeriu Cojocaru