Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ IGP, după ce a…

DOC IGP, după ce a sesizat Primăria Chișinău despre încălcările comise de participanții la protestul Partidului „ȘOR”: „Nu s-a luat atitudine”. Poliția solicită, repetat, organizatorilor manifestației „să fie responsabili” de acțiunile protestatarilor

În legătură cu acțiunea de protest care se desfășoară în scuarul Parlamentului R. Moldova, responsabilii din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) susțin că au sesizat în repetate rânduri Primăria municipiului Chișinău despre încălcările comise de manifestanți, însă „nu s-a luat atitudine”, și îndeamnă, repetat, organizatorii protestului Partidului Politic „ȘOR” „să fie responsabili de acțiunile participanților, iar Primăria să țină cont de recomandări și să asigure buna desfășurare a acțiunilor”.

Totodată, oamenii legii anunță că au solicitat intervenția Primăriei municipiului Chișinău pentru a recomanda organizatorilor modificarea condițiilor de desfășurare a întrunirii declarate privind locul, forma și ora de desfășurare a manifestației.

„Cu părere de rău, nu s-a luat atitudine, iar participanții la protest admit în continuare nereguli, comportament antisocial, blochează trecerea pentru pietoni pe trotuar, admit fumatul în locuri nepermise, aruncă deșeuri în locuri publice, acțiuni care contravin prevederilor Legii (…). Recomandăm să țineți cont de solicitările forțelor de ordine și să dați dovadă de un comportament adecvat! Ținem să vă asigurăm că forțele de ordine sunt deschise spre colaborare în limita competențelor atribuite pentru asigurarea unui climat de siguranță și ordine publică. Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare,  dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, arată un comunicat al IGP.

Sursa doc: IGP
Sursa doc: IGP

Pe 20 septembrie, IGP a anunțat că persoanele care se află, la moment, în corturile instalate în fața Parlamentului R. Moldova au admis mai multe încălcări și a îndemnat organizatorii acțiunii de protest „să fie responsabili de acțiunile participanților” și să nu permită „încălcarea drepturilor și libertăților altor persoane”.

Duminică, 18 septembrie, membri și simpatizați ai Partidului Politic „ȘOR” s-au adunat la un protest „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent, vârstnici, au fost aduși organizat la protest din mai multe raioane ale țării. În timp ce unii protestatari s-au așezat comod sub gardul de la Președinție și au refuzat să vorbească cu echipa ZdG, ceilalți au vociferat că protestează împotriva Americii, Uniunii Europene, președintei și a guvernării. Majoritatea dintre ei și-au exprimat susținerea pentru Ilan Șor, deputatul fugar condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Tot ei, au declarat că vor protesta non-stop chiar din corturi, în timp ce Șor locuiește într-o vilă de lux în Israel.

Tot pe 18 septembrie, pe o scenă improvizată în fața Parlamentului, în apropiere de Președinție, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al Partidului „ȘOR”, a declarat că la manifestație au participat „peste 50 mii de persoane”. Ulterior, IGP a anunțat că la manifestație au participat aproximativ 6500 de oameni – număr de zeci de ori mai mic decât cel vociferat de Țurcanu.