Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cum a ajuns o…

DOC Cum a ajuns o asociație de proprietari din capitală să se autodenunțe la Primăria Chișinău, după ce a reparat un drum, fără a avea autorizație: „Ne-au spus că nu au bani în buget”

Sursa foto: Colaj ZdG

Asociaţia de Proprietari din Condominiu A0150-0162, care gestionează un ansamblu rezidenţial de pe strada Carierei 5 din capitală, a depus la Primăria municipiului Chișinău și la Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU) un autodenunț prin care cere să fie recunoscută drept vinovată de încălcarea legislației în vigoare, după ce a reparat, „din cont propriu”, o porțiune a carosabilului, fără însă a avea autorizația necesară.

Reprezentanții Asociației susțin că totul a început pe 28 octombrie 2022, atunci când au expediat o cerere Preturii sectorului Râșcani prin care solicitau reabilitarea drumului de pe strada Carierei 5. Mai exact, este vorba despre tronsonul bulevardul Renașterii – strada Calea Orheiului. Scrisoarea a fost redirecționată și către Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), în prezent – Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU).

Pe 16 noiembrie 2022, Asociația susține că s-a adresat direct cu o cerere către DGMU. Au mai urmat o serie de scrisori către instituțiile responsabile. Ultimele, conform reprezentanților Asociației, au fost expediate pe 28 iunie 2023.

„(…) Abia pe 19 iulie 2023, Direcţia Generală Mobilitate Urbană (fosta DGTPCC), în persoana şefului Vitalie Mihalache, a reacţinat la cererile de aproape 10 luni şi a indicat că Direcţia va propune (n.n. nu e clar de ce nu a fost propus din 28 octombrie 2022) includerea adresei menţionate supra în Programul municipal privind reparaţia şi întreţinerea infrastruturii rutiere. Lucrările de reparaţie vor fi executate în dependenţă de alocaţiile bugetare disponibile.

Respectiv, Asociaţia de Proprietari din Condominiu A0150-0162 a hotărât să repare din cont propriu drumul pe o lungime de aproximativ 400 metri (…)”, se spune în autodenunț.

La aproape un an de la solicitările locatarilor, șeful DGMU, Vitalie Mihalache, a expediat un răspuns președintelui Asociației, Dorel Rusu, în care se menționează că „infrastructura rutieră din municipiul Chișinău are termenul de exploatare depășit, iar finanțarea insuficientă a ramurii tinde spre executarea lucrărilor de întreținere curentă în volume restrânse față de necesitățile reale”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, președintele APC A0150-0162, Dorel Rusu, a declarat că Asociația a înaintat în octombrie 2022 toate demersurile cu privire la necesitatea reparării drumului respectiv, tocmai pentru ca lucrările să fie incluse în bugetul pentru anul curent.

În contextul în care Asociația a reparat porțiunea respectivă de drum fără însă a avea autorizație, Dorel Rusu susține că aceasta s-ar putea alege cu o amendă.

„(…) Ei ne-au spus că nu au bani în buget și că pe viitor vor ține cont (…). Am înțeles că exact cum timp de un an nu au reacționat la scrisori, luând în calcul și ultimul răspuns pe care l-am primit la cererea noastră care era de fapt un răspuns evaziv, mi-am dat seama că n-o să mai revină nimeni la acest drum până n-o să solicităm în continuare și nu era clar cât urmează să așteptăm. Noi nu am avut o dată expres că în 2024, de exemplu, o să fie inclus. Intenționat s-au început toate demersurile în octombrie pentru a fi incluse eventual în bugetul pentru anul 2023 (…).

Am primit doar confirmarea că autodenunțul a fost recepționat (…). Legal ar trebui să fie sancționată pentru executarea lucrărilor fără autorizație. Pe lângă amendă, drumul ar trebui să fie readus la starea inițială (…). Noi facem lucrul Primăriei de fapt (…). Mi-am dat seama că Primăria primește mult mai mult de la noi decât ne oferă. Înțeleg că servicii sunt multe, dar cel puțin de „plombat” drumul respectiv puteau să reacționeze din timp, să ne anunțe, să ne pună într-un oarecare rând ca să așteptăm (…). Ei undeva recunosc în răspunsul cela că acesta nici măcar nu este important pentru ei și nu-i interesează din păcate”, a declarat Dorel Rusu.

Am încercat să obținem o reacție din partea șefului DGMU, Vitalie Mihalache, însă nu a răspuns apelurilor și mesajului ZdG.