Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ AUR contestă declarația liderului…

DOC AUR contestă declarația liderului PCRM despre „riscurile” aderării R. Moldova la NATO: cere sancționarea liderului PCRM, Vladimir Voronin, pentru declarații rasiste

Președintele AUR, Vlad Bilețchi, a depus o sesizare la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității pe marginea unei declarații recente, făcute de liderul PCRM, Vladimir Voronin, la un post TV din R. Moldova, cerând sancționarea politicianului.

În declarația contestată, Vladimir Voronin a întreabat public: ,,Asta vă doriți, dragi alegători, când veți vota pentru Parlament? Vă doriți ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al țării? Și pentru ca soldații NATO să vină aici și să aveți copii cu piele închisă la culoare, nu doar cu piele albă?”

În textul sesizării, Vlad Bilețchi afirmă că discursul lui Vladimir Voronin a fost unul rasist și xenofob, declarațiile afectând onoarea și demnitatea persoanelor, discriminându-i pe bază de rasă și etnie.

Potrivit președintelui partidului AUR, această declarație, făcută public de către un pretendent la fotoliul de deputat în Parlamentul R. Moldova, este una inadmisibilă. Bilețchi este indignat de faptul că un astfel de politician ar putea ajunge deputat în Legislativ. ,,Din păcate, mentalitatea sovietică a lui Voronin riscă să ajungă și în Parlament, acesta fiind primul pe lista blocului electoral format împreună cu socialiștii”.

Este strigător la cer ca în secolul XXI, să se mai facă astfel de declarații rasiste și xenofobe. Mai mult, putem vorbi aici și despre o discriminare pe bază de etnie, Voronin invocând jandarmul român ca o sperietoare pentru oameni. Din păcate, mentalitatea sovietică a lui Voronin riscă să ajungă și în Parlament, acesta fiind cap de listă a blocului electoral format împreună cu socialiștii. Sper foarte mult ca autoritățile competente să nu închidă ochii și să ia atitudine pe marginea acestui caz”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR.

Bilețchi speră că autoritățile competente vor lua atitudine față de acest caz.

Solicitată de ZdG, Carolina Bagrin, șefa Direcției combatere a discriminării, a confirmat că, pe 17 mai, sesizarea partidului AUR a fost înregistrată la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității, fiind transmisă unui membru-raportor care, potrivit regulamentului, are la dispoziție 5 zile pentru a analiza subiectul și a decide dacă declarația făcută de Vladimir Voronin cade sau nu sub incidența instigării la discriminare.

Ulterior, conform procedurii, Consiliul poate invita părțile – petiționarul Vlad Bilețchi și pe autorul declarației, Vladimir Voronin, la o discuție, eventual, determinând persoana vizată să-și ceară scuze publice pentru declarațiile făcute.

„Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității nu are competențe de sancționare administrativă”, a declarat Carolina Bagrin.

La 13 mai curent, în cadrul emisiunii în limba rusă „ГЛАВНОЕ” de la postul de televiziune TVC21, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a făcut mai multe declarații, calificate de AUR drept „rasiste și xenofobe”.

„Asta vă doriți, dragi alegători, când veți vota pentru parlament? Vă doriți ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al țării?  Și pentru ca soldații NATO să vină aici și să aveți copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriți? Iar după ei să vină jandarmii români?”, a declarat Voronin atunci.