Principală  —  IMPORTANTE   —   Desfășurarea ședinței CUC, blocată de…

Desfășurarea ședinței CUC, blocată de delegația regiunii transnistrene: Tiraspolul a încercat să distorsioneze discuțiile, făcând referire la incidentul produs pe 5 iunie în localitatea Vladimirovca. Reacția Borului politici de reintegrare

Biroul politici de reintegrare anunță că desfășurarea ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), programată pentru data de 9 iunie, a fost blocată din nou, după ce delegația regiunii transnistrene, contrar agendei agreate, a încercat să distorsioneze discuțiile, făcând referire la incidentul produs la 5 iunie curent în localitatea Vladimirovca, unde, potrivit așa-ziselor autorități de la Tiraspol, două dispozitive explozive ar fi fost aruncate pe teritoriul parcului auto al unității de rezervă a contingentului de menținere a păcii din regiune.

Biroul politici de reintegrare spune că, la această tentativă de a schimba tematica dezbaterilor, delegația R. Moldova a amintit părților că aria de responsabilități ale CUC se extinde asupra Zonei de Securitate, iar localitatea Vladimirovca nu se situează în perimetrul acesteia.

„Cu privire la incidentul menționat, Misiunea OSCE în Moldova a informat Comisia despre faptul că nu este în măsură să îl confirme, întrucât la 5 iunie curent o echipă a sa nu a fost admisă pentru a se documenta la fața locului, terenul fiind încercuit de structurile de forță transnistrene.

Deranjați că lucrurile nu pot merge în detrimentul regulamentului de activitate a Comisiei, membrii delegației Tiraspolului au părăsit sala în mod sfidător, blocând desfășurarea ședinței”, anunță Biroul politici de reintegrare.

Din cele întâmplate rezultă că delegația transnistreană a utilizat un scenariu bine pregătit de acasă pentru a împiedica luarea unei decizii în problema posturilor unilaterale și prezenței ilegale în Zona de Securitate a exponenților structurilor de forță subordonate Tiraspolului, dotați cu pistoale automate, mai precizează Biroul politici de reintegrare.

„Precizăm că delegația Federației Ruse a propus o formulă alternativă pentru depășirea disensiunilor asupra acestui subiect din ordinea de zi, însă abandonarea ședinței de către exponenții Tiraspolului nu a permis examinarea propunerii”, se arată în comunicatul Biroului de reintegrare.  

Subiectul posturilor ilegale și efectivului înarmat rămâne pe agenda Comisiei.  

Pe 6 iunie, așa-numitul comitet de anchetă din regiunea transnistreană a anunțat că duminică, 5 iunie 2022, în jurul orei 5:10, două dispozitive explozive ar fi fost aruncate, cu ajutorul unei drone, pe teritoriul parcului de vehicule al unității de rezervă a contingentului de menținere a păcii din regiune, în apropierea localității Vladimirovka, localitate situată în apropierea graniței cu Ucraina.

Într-un comunicat de presă al așa-numitului comitet de anchetă de la Tiraspol, emis luni, 6 iunie, se menționează că, în urma incidentului nu au fost înregistrate victime sau pagube. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, mai anunță Tiraspolul.

„Pe 5 iunie 2022, în jurul orei 5:10, o aeronavă neidentificată (dronă) a aruncat două dispozitive explozive, probabil grenade RGD-5, pe teritoriul parcului de vehicule al unității de rezervă a contingentului de menținere a păcii din Transnistria, în apropierea localității Vladimirovka.

Nu au fost victime sau pagube. La fața locului au lucrat specialiștii, au fost efectuate măsurile de anchetă și operaționale necesare, au fost ridicate fragmente de dispozitive explozive.

Comisia de anchetă a inițiat un dosar penal în temeiul art. 277, alineat 1, din Codul penal al Republicii Moldoveneștri Nistrene. În cadrul cauzei penale vor fi efectuate o serie de examinări speciale, urmează a fi stabilite toate circumstanțele sabotajului”, se arată în comunicatul așa-numitul comitet de anchetă din regiunea transnistreană.

Misiunea Biroului politici de reintegrare este de a realiza prioritățile politicii Guvernului în domeniul reintegrării țării, cu asigurarea coordonării în acest sens a activității autorităților administrației publice centrale și  desfășurarea procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Biroul monitorizarea evoluției situației din Zona de Securitate, coordonând activitatea delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control întru întreprinderea măsurilor ce se impun, menținerea stabilității în perimetrul acesteia și documentarea corespunzătoare a evenimentelor.