Principală  —  IMPORTANTE   —   Tiraspolul anunță că investighează circumstanțele…

Tiraspolul anunță că investighează circumstanțele unui incident de lângă satul Vladimirovka, aproape de granița cu Ucraina: două dispozitive explozive ar fi fost aruncate cu ajutorul unei drone pe teritoriul unității de rezervă a contingentului de menținere a păcii din regiune

Așa-numitul comitet de anchetă din regiunea transnistreană a anunțat că duminică, 5 iunie 2022, în jurul orei 5:10, două dispozitive explozive ar fi fost aruncate, cu ajutorul unei drone, pe teritoriul parcului de vehicule al unității de rezervă a contingentului de menținere a păcii din regiune, în apropierea localității Vladimirovka, localitate situată în apropierea graniței cu Ucraina.

Într-un comunicat de presă al așa-numitului comitet de anchetă de la Tiraspol, emis luni, 6 iunie, se menționează că, în urma incidentului nu au fost înregistrate victime sau pagube. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, mai anunță Tiraspolul.

„Pe 5 iunie 2022, în jurul orei 5:10, o aeronavă neidentificată (dronă) a aruncat două dispozitive explozive, probabil grenade RGD-5, pe teritoriul parcului de vehicule al unității de rezervă a contingentului de menținere a păcii din Transnistria, în apropierea localității Vladimirovka.

Nu au fost victime sau pagube. La fața locului au lucrat specialiștii, au fost efectuate măsurile de anchetă și operaționale necesare, au fost ridicate fragmente de dispozitive explozive.

Comisia de anchetă a inițiat un dosar penal în temeiul art. 277, alineat 1, din Codul penal al Republicii Moldoveneștri Nistrene. În cadrul cauzei penale vor fi efectuate o serie de examinări speciale, urmează a fi stabilite toate circumstanțele sabotajului”, se arată în comunicatul așa-numitul comitet de anchetă din regiunea transnistreană.

Potrivit așa zisului cod penal al autoproclamatei Republicii Moldoveneștri Nistrene, articolul 277, alineat 1, presupune:

„Săvârșirea unei explozii, incendiere sau alte acțiuni care vizează distrugerea sau deteriorarea întreprinderilor, structurilor, mijloacelor de comunicație, instalațiilor de susținere a vieții populației în scopul subminării securității economice și a capacității de apărare a Republicii Moldoveneștri Nistrene – se pedepsește cu închisoare de la 10 (zece) la 15 (cincisprezece) ani”.

De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile ucrainene, în repetate rânduri, vorbesc despre amenințările pentru Ucraina din partea trupelor ruse dislocate în regiune. De fiecare dată, așa-zisele autorități din regiune neagă aceste informații și spun că regiunea nu reprezintă un pericol.

Situația a devenit mai tensionată după ce, pe 25, 26 și 27 aprilie, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii.

Așa-zisul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că pe 25 aprilie, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Ulterior, în noaptea din 25 spre 26 aprilie, presa de la Tiraspol a scris că ar fi fost auzite explozii lângă satul Parkani din regiune, iar în dimineața de 26 aprilie, au fost înregistrate explozii în apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol, fiind avariate două antene de radiocomunicații.

La 26 aprilie, așa-zisele autorități de la Tiraspol au introdus nivelul roșu de alertă de securitate, conform căruia libera circulație din regiunea transnistreană a fost restricționată până pe 10 mai inclusiv.

În contextul acelor incidente, președinta Maia Sandu a convocat ședința Consiliul Suprem de Securitate. După acea ședință, șefa statului a declarat că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Potrivit președintei, în prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației.

Tot atunci, pe 26 aprilie, Misiunea OSCE în R. Moldova a venit cu o reacție referitor la situația din regiunea transnistreană. În comentariul său, Misiunea OSCE în R. Moldova a condamnat toate încercările de destabilizare a situației din zona de securitate și a îndemnat părțile să păstreze calmul. Detalii aici

După asta, pe 27 aprilie, așa-zisul minister de interne din stânga Nistrului a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina în direcția satului Cobasna, unde se află un depozit militar.

O nouă provocare în stânga Nistrului a avut loc pe 3 mai. Așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că au doborât o dronă încărcată cu material explozibil în regiunea satului Maiak, raionul Grigoropol. Ulterior, pe 4 mai, așa-numitul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că la adresele electronice ale unor instituții din stânga Nistrului au venit mesaje anonime despre minarea mai multor clădiri. Potrivit Tiraspolului, peste 20 de clădiri din regiunea transnistreană, inclusiv sediile unor „judecătorii”, mai multe școli și toate gările auto din regiune au fost verificate de specialiști. În urma verificărilor, „dispozitive explozive nu au fost găsite”.

Pe 10 mai, Tiraspolul au prelungit codul roșu de alertă teroristă până pe 25 mai.

La trei zile după această decizie, așa-zisul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că în dimineața zilei de 13 mai au avut loc două tentative de incendiere a unor clădiri din regiune. Primul caz ar fi fost înregistrat la un depozit de petrol, iar al doilea – lângă clădirea așa-numitului Comisariat Militar din regiune. Potrivit sursei citate, în ambele cazuri nu au fost raportate pagube sau victime.

Ulterior, în regiune a fost stabilit așa-numitul cod galben de alertă de securitate pentru perioada 25 mai-08 iunie 2022.