Principală  —  IMPORTANTE   —   Deosebirea dintre alergia la ambrozie…

Deosebirea dintre alergia la ambrozie și simptomele COVID-19. Recomandări pentru persoanele alergice

Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) informează că în perioada lunilor august-octombrie are loc înflorirea ambroziei, pelinului, lobodei și a cânepei. Persoanele alergice la polen pot dezvolta simptome ca strănutul, tusea, nas înfundat, mâncărime a nasului și ochilor. Nu există motive ca la apariția acestor simptome oamenii să se izoleze. Ei trebuie să urmeze tratamentul urmat de medicul alergolog. În cazul în care apare febra sau dificultăți progresive de respirație, oamenii trebuie să apeleze de urgență serviciul 112 pentru a exclude infectarea cu COVID – 19.

Strănut, nas înfundat, mâncărime a nasului și ochilor

Instituția relatează că aproximativ 20 – 30% din populația de pe glob raportează simptome ale alergiilor la polen. Această cifră este în continuă creștere din cauza poluării aerului atmosferic, a modificărilor condițiilor climaterice, intensității curenților de aer care răspândesc o cantitate excesivă de polen la distanțe mari.

În această perioadă, care coincide cu înflorirea ambroziei și a pelinului, persoanele predispuse la alergii pot avea următoarele simptome: strănut, nas înfundat, mâncărime a nasului și ochilor, tuse, respirație dificilă, lăcrimarea ochilor, astm bronșic.

Diagnosticul alergiilor sezoniere se confirmă în baza simptomelor și a investigațiilor de laborator. Tratamentul se prescrie de către medicul alergolog.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a R. Moldova, cele mai des întîlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat.

Persoanele alergice la polen nu trebuie să se autoizoleze

ANSP precizează că studiile disponibile până în prezent relatează că reacțiile alergice nu sunt un factor de risc major pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau pentru un debut mai grav și complicații severe ale COVID – 19. Pe de altă parte, astmul sau reacțiile alergice severe fac parte din afecțiunile cronice ale plămânilor care predispun la dezvoltarea complicațiilor și formelor severe de infecție.

Nu există niciun motiv pentru care persoanele care suferă de reacții alergice la polen să se autoizoleze odată cu apariția simptomelor sezoniere caracteristice similare infecțiilor respiratorii acute. Ei trebuie să urmeze tratamentului antialergic prescris de medic, să evite maximal posibil contactului cu alergenul. În cazul în care simptomele se agravează: apare febră sau dificultăți progresive de respirație, să apeleze de urgență serviciul 112 pentru a exclude infectarea cu COVID – 19.

Se recomandă spălarea mâinilor și a feței, dar și schimbarea hainelor

Pentru a preveni apariția simptomelor alergiei, persoanele alergice trebuie să evite plimbările în apropierea plantelor alergene. De asemenea, ANSP recomandă spălatul frecvent al mâinor și feței, dar și schimbarea hainelor după plimbare, aerisirea și igienizarea locuinței. Pentru a evita pătrunderea polenului în ochi și nas  se recomandă purtarea măștilor de protecție individuală și a ochelarilor.

De asemenea, ANSP îndeamnă Autoritățile Publice Locale să se implice activ în distrugerea plantelor ce provoacă reacții alergice. Acestea pot fi distruse prin cosire sau smulgere, sau prin utilizarea ierbicidelor. Acestea din urmă se efectuează în coordonare cu specialiştii Direcţiilor raionale pentru agricultură şi alimentaţie şi/sau cu specialiştii subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Conform datelor Agenției de Mediu, pe parcursul anului 2018, Guvernul R. Moldova a aprobat Regulamentul privind combaterea şi prevenirea răspândirii ambroziei şi un Plan de acţiuni pentru anii 2019-2024.

Responsabili de implementarea măsurilor stabilite de Guvern sunt gestionarii terenurilor, care sunt obligați să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii, în cazul prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane.

În cazul nerespectării cadrului normativ cu privire la combaterea acestei plante, gestionarii terenurilor pot fi sancționați.