Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De Ziua Limbii Române, clădirea…

De Ziua Limbii Române, clădirea Parlamentului R. Moldova a fost iluminată în culorile drapelului de stat

Pe 31 august, când R. Moldova sărbătorește Ziua Limbii Române, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului de stat, anunță serviciul de presă al Legislativului.

Pe 31 august, în Republica Moldova, dar și în România este sărbătorită Ziua Limbii Române. În acest an, se împlinesc 33 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la Adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM, și trecerea la grafia latină.

Peste doar două zile, la 29 august 1989, încep lucrările celei de-a XIII-a sesiuni a Sovietului Suprem al RSSM, care continuă până pe 1 septembrie. În urma unor intense dezbateri cu participarea oponenților din Sovietul Suprem, deputații românofoni reușesc să obțină votarea limbii române ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, cand se votează legislația despre limba de stat și despre alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.

De-a lungul anilor, însă, denumirea oficială a sărbătorii a suferit schimbări, în funcție de viziunile partidelor care au acces la guvernare.