Principală  —  IMPORTANTE   —   De la doctor la doctor:…

De la doctor la doctor: Lucrătorii medicali dintr-un spital din țară ar fi impuși să-și doneze o zi din salariu. Ce spune directorul instituției medicale

agora.md

Lucrătorii medicali din cadrul IMSP Spitalului Clinic Municipal din Bălți vor dona o zi din salariu. Un medic din cadrul instituției, sub protecția anonimatului, a comunicat pentru Ziarul de Gardă că mai mulți colegi de-ai săi, de fapt, nu sunt împotriva acestui „caz nobil”, însă sunt nemulțumiți că, din micul salariu pe care îl au, aceștia sunt nevoiți să mai rupă o bucățică. Doctorul a subliniat faptul că nu vede rostul respectivei donații în contextul în care banii oricum sunt redirecționați pentru medici.

Doctorul din cadrul instituției medicale, sub protecția anonimatului, ne-a povestit că angajații din cadrul secției au primit în dimineața zilei de marți, 7 aprilie, lista cu lucrătorii medicali, unde trebuie să-și depună semnăturile precum că sunt ,,de acord” să doneze o zi din salariul lor în lupta cu virusul COVID-19.

,,Este deja lista pregătită, doar că încă nu sunt semnăturile necesare. Noi ne revoltăm. Nu suntem împotrivă ca să donăm, dar pentru altceva, nu pentru noi. Nu pot să înțeleg cum pot eu să donez în calitate de medic pentru medic. Eu nu sunt în prima linie, dar sunt în contact zilnic cu pacienții. Cineva din colectiv ne-a spus că salariul nu o să ni se ofere până nu strângem semnăturile. Din această cauză și am început să ne revoltăm. Noi nu suntem împotrivă pentru ceva nobil, dar medicul să doneze tot pentru el, eu nu înțeleg. Din salariul meu de 5 000 de lei să mai donez încă o zi? Nu înțelegem acest lucru”, ne-a dezvăluit lucrătorul medical.

De cealaltă parte, directorul IMSP Spitalului Clinic Municipal din Bălți, Serghei Rotari, neagă că ar fi impus pe cineva să semneze în listă, iar lucrătorii din instituția pe care o conduce nu sunt obligați să doneze.

Serghei Rotari

,,Noi avem un cont deschis, unde până la ora actuală avem 625 de mii de lei adunați. Au fost agenți economici care au adus bani în numerar. O altă inițiativă a fost a unui colectiv de pe ambulanță care a decis să-și doneze o zi de muncă. Eu am 36 de ani de când sunt în această funcție și știu cum dă lumea banul pe care îl are. Pentru unul bogat, dă 10 lei și nici nu-l doare capul. O infirmieră din cadrul instituției noastre, are grad de invaliditate, a venit și a donat 2 000 de lei pentru cei infectați. Altă persoană din colectiv a venit și ne-a adus 5 000 de lei. De exemplu, eu am donat o zi de muncă. Nimeni nu a fost impus. Unul are dorință, altul nu are. Iar persoana care v-a zis că administrația i-a impus să doneze este fără semn de educație. Lasă să vină la mine și să-mi arate cine din colectiv este impus, acum, când este această nevoie”, ne-a declarat Serghei Rotari.

Anterior, în spațiul public, au apărut mai multe informații precum că astfel de donații s-ar iniția în mai multe spitale din țară.

De la lansarea serviciului de donații, 17 martie, în conturile Ministerul Finanțelor, până marți, 31 martie, s-au adunat 6.516.582.69 lei. Mijloacele financiare respective sunt distribuite conform Deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

Până în dimineața zilei de marți, 7 aprilie, pe teritoriul R. Moldova au fost confirmate 965 de cazuri de persoane infectate cu noul tip de coronavirus COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 37 au fost declarate vindecate și externate, iar 21 au decedat.