Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dan Perciun: Parteneriatul Național „Moldova…

Dan Perciun: Parteneriatul Național „Moldova pentru Educație” trebuie să devină un Proiect de Țară. Rețeaua Școlilor Model sunt finanțate cu peste 17 milioane de lei din partea a 11 companii private

Sursa foto: mec.gov.md

Rețeaua Școlilor Model va beneficia de finanțare în valoare totală de peste 17 milioane de lei din partea a 11 companii private din R. Moldova. Angajamentul a fost făcut joi, 25 aprilie, în cadrul lansării Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, eveniment care a avut loc în Săptămâna Educației. 

Resursele vor fi alocate pentru dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, bibliotecilor școlare, sălilor de sport, dar și construcția de sere pentru lecțiile de biologie, achiziționarea și instalarea echipamentelor pentru rețeaua de Internet, bibliotecilor digitale etc.

„Moldova pentru Educație” este o inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării (MEC), desfășurată sub patronajul Președinției R. Moldova. Scopul parteneriatului este de a uni eforturile Guvernului, mediului de afaceri și ale partenerilor externi pentru modernizarea educației din R. Moldova. 

Primul obiectiv al parteneriatului este modernizarea și dotarea a 35 de instituții din Rețeaua Școlilor Model. Costul total al proiectului se ridică la peste 70 de milioane de euro, ministerul reușind să mobilizeze o parte din resurse din partea partenerilor de dezvoltare și din bugetul de stat.  

„Facem acest efort pentru că avem toată încrederea că în pofida tuturor provocărilor și dificultăților putem avea un sistem de educație performant. Atunci când este voință, când există parteneriate și implicare, lucrurile se întâmplă și ceea ce pare imposibil, câteodată mai încet, câteodată mai repede, devine realitate.

Cu toții vrem să construim un sistem educațional unde profesorii sunt motivați, respectați, apreciați, unde au timp pentru lecții, nu sunt sufocați de hârtii. Vrem să vedem părinți implicați în viața școlii, în educația propriilor copii, satisfăcuți de condițiile de studiu. Elevi entuziasmați de carte, care au un cuvânt de spus în administrarea școlii, care se simt în siguranță la școală, viitori cetățeni activi și dornici să contribuie”, a subliniat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Totodată, oficialul a menționat că Săptămâna Educației este o continuare a Forumului Național al Cadrelor Didactice organizat în septembrie anul trecut și reprezintă o extindere a conversației inițiate atunci atât din punct de vedere al participanților la dialog, cât și a subiectelor puse în discuție. 

„Dacă vrem un viitor mai bun pentru Moldova, trebuie să le arătăm tinerilor că merită să învețe pentru că educația le poate schimba viața în bine. E un efort în care avem nevoie să se implice fiecare, de la Președinție, Guvern, Parlament, la pedagogi și directori de școli și până la fiecare cetățean al țării noastre. De aceea apreciez inițiativa colegilor din Ministerul Educației și Cercetării.

Ne propunem să mobilizăm eforturile Guvernului, ale comunității de afaceri, ale societății civile și ale partenerilor externi pentru îmbunătățirea calității educației în școlile din R. Moldova”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.

În următoarele 4 zile ale Săptămânii Educației vor avea loc evenimente dedicate cadrelor didactice, directorilor de instituții de învățământ general și profesional tehnic, și în premieră vor fi incluși în dialogul despre educație elevii, părinții și reprezentanții mediului de afaceri. Vor fi organizate mai multe sesiuni interactive în care vor fi abordate subiecte de interes precum: dezvoltarea deprinderilor de viață în rândul studenților din colegii și școli profesionale; parteneriatul școală-familie și gestionarea provocărilor cu care se confruntă părinții în perioada adolescenței copiilor; educația prin joc în grădinițe; utilizarea dispozitivelor asistive în cazul copiilor cu nevoi educaționale speciale; încurajarea participării elevilor în luarea deciziilor în școală; educație prin artă și multe altele vor putea fi urmărite online. 

Săptămâna Educației va culmina cu un eveniment de promovare a profesiei pedagogice în rândul absolvenților de colegiu și liceu, la care sunt așteptați 3000 de absolvenți din toată țara duminică, la Arena Chișinău.

Săptămâna Educației în Moldova este susținută de USAID, Suedia și Marea Britanie, Banca Mondială, UNICEF, UNDP, UNFPA, Uniunea Europeană, Orange, Moldcell, Starnet, Fundația Premier Energy, Kaufland, Linella, Mixbook, MAIB, OTP, Moldinconbank, DiTA EstFarm.