Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea de Conturi: Primăria Chișinău…

Curtea de Conturi: Primăria Chișinău a emis documente permisive în construcție cu abateri de la lege

Foto simbol: accesimobil.md

Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli în procesul de eliberare a documentelor permisive de construcție în municipiul Chișinău, Bălți și Edineț. Totodată, auditorii au constatat că Primăria municipiului Chișinău nu a aplicat în totalitate prevederile legale în perioada 2018-2019 pentru a identifica și sancționa persoanele responsabile de edificarea construcțiilor neautorizate pe teritoriul municipiului.

În cadrul auditului s-a constatat că Planurile urbanistice generale (PUG) actuale ale mun. Chișinău, Bălți și Edineț sunt depășite, deoarece conțin informații neveridice. Respectiv, din motivul neajustării PUG la situația actuală, de către Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare a mun. Chișinău, cea mai des folosită metodă pentru ocolirea prevederilor planurilor de dezvoltare urbană este elaborarea și aprobarea în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a modificărilor la Regulamentul Local de Urbanism a mun. Chișinău sau elaborarea unui plan de detaliu, care permit derogarea de la PUG (schimbarea codului zonei), legalizând modificările de care are nevoie solicitantul pentru construcția obiectului dorit: limitele zonării, destinația terenului, codul zonei, regimul de înălțime.

„Procesul de elaborare și emitere a documentelor permisive în construcții în perioada 2018-2019 a fost executat de către Primăriile mun. Chișinău, Bălți și Edineț cu abateri de la actele normative în vigoare, ceea ce în rezultat a afectat patrimoniul public al autorităților administrației publice locale (AAPL), cât și siguranța cetățenilor beneficiari ai construcțiilor edificate”, este menționat într-un comunicat de presă al Curții de Conturi.

Reprezentanții Curții de Conturi mai precizează că în mun. Chișinău, de către agenții constatatori au fost încheiate 113 procese-verbale de contravenție pentru edificarea construcțiilor neautorizate, dintre care în 93 de cazuri sau la nivel de 83% a fost solicitată în instanța de judecată demolarea construcțiilor neautorizate, în 14 cazuri sau 12% a fost solicitată sistarea construcțiilor, iar în 6 cazuri sau 5% nu a fost cerută nici o măsură de siguranță.

În mun. Bălți, din 51 de procese-verbale întocmite pentru efectuarea unor construcții neautorizate de către agentul constatator, doar la 3 din ele s-a solicitat instanței de judecată demolarea construcției neautorizate. În celelalte cazuri, această măsură de siguranță nu a fost solicitată, iar instanțele de judecată au hotărât doar aplicarea unor amenzi contravenționale.

Cât privește activitatea Agenției pentru Supraveghere Tehnică de a monitoriza cum sunt eliberate documentele de construcție, Curtea a constatat că Agenția nu și-a executat atribuțiile „în măsură deplină”.

În concluzie, misiunea de audit, verificând conformitatea eliberării documentelor permisive în construcție de către primăriile mun. Chișinău, Bălți și Edineț, a concluzionat că acest proces s-a desfășurat cu nerespectarea prevederilor legale, ceea ce în rezultat afectează interesele administrației publice locale, ale coproprietarilor de imobile, terenuri, cât și siguranța cetățenilor beneficiari de construcțiile executate.