Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cui aparține magazinul alimentar în…

Cui aparține magazinul alimentar în care s-a produs explozia ce a cauzat decesul a cel puțin două persoane

Magazinul alimentar amplasat la intersecția străzilor Armenească și Al. Mateevici, unde cu mai puțin de două ore în urmă s-a produs o explozie în care au decedat cel puțin doi oameni, aparține companiei de lactate „JLC”. Magazinul face parte din rețeaua comercială „Jardi”. 

Potrivit informațiilor de pe pagina companiei, în prezent, „JLC” dezvoltă în mod activ o nouă reţea comercială de magazine în R. Moldova sub denumirea comună de Jardi, prin intermediul filialelor sale „Jardi” şi „Dacia-LV”.

Update: Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului General al Poliției, a declarat că potrivit primelor investigații la fața locului și în baza declarațiilor făcute de martori s-a stabilit că bărbatul care ar fi adus obiectul explozibil în magazin a decedat.

Întreprinderea JLC a fost creată în iulie 2004, în urma redenumirii SA Lapte, supusă privatizării, în SA JLC. Pe site-ul său, compania anunţă că este „lider pe piaţa produselor lactate din R. Moldova” şi „este una dintre cele mai mari întreprinderi de prelucrare a laptelui”.

JLC Group deţine, pe lângă afaceri în domeniul lactatelor, afaceri în construcţii, prin firma Monolit, în agricultură, comerţ (magazinele Jardi), poligrafie sau transport. Întreprinderile grupului de companii JLC se află în R. Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania şi România. Preşedintele Consiliului de Administraţie şi fondatorul companiei JLC Group este Vladimir Jardan, considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai R. Moldova. Jardan, care în mai va împlini 60 de ani, gestionează compania JLC prin alte companii la care este fondator direct sau prin intermediari. Vladimir Jardan este stabilit cu traiul în Germania şi nu apare aproape nicicând la evenimentele publice ale companiei. În 2014, el deţinea, direct sau prin intermediul companiilor sale, 5,28% din acţiunile Băncii Sociale, lichidată în urma implicării în fraudarea sistemului bancar. Acum, sediul principal al companiei din Chişinău este pus gaj pentru credite de sute de milioane de lei la Moldindconbank.

Companiile din grupul JLC au câştigat în ultimii cinci ani aproape 400 de licitaţii cu instituţiile statului pentru comercializarea produselor alimentare.

Procurorul Roman Eremciuc a declarat pentru presă că la momentul producerii exploziei în magazin se aflau patru persoane. Potrivit acestuia nu a fost stabilit cu certitudine ce obiect explozibil a cauzat tragedia. Acesta susține că nu există persoane rănite.

(LIVE TEXT) Două persoane au decedat în urma unei explozii într-un magazin din centrul Chișinăului

Citiți și

Stăpânii laptelui. Oamenii care gestionează cei mai mari producători de lactate din R. Moldova