Principală  —  IMPORTANTE   —   Covid-19 a ajuns și la…

Covid-19 a ajuns și la Internatul Psihoneurologic din Brînzeni: peste 60 de pacienți și lucrători medicali, testați pentru coronavirus

Coronavirusul de tip nou a ajuns și în satul Brînzeni din raionul Edineț. Cel puțin 15 persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirusul de tip nou. Punctul medical din sat a fost închis după ce medicul-șef, dar și toți lucrătorii medicali din cadrul instituției s-au infectat cu coronavirus. Între timp, coronavirusul de tip nou a fost depistat și la internatul Psihoneurologic din localitate, unde cel puțin patru pacienți s-au infectat, iar alte peste 60 de persoane, printre care pacienți și lucrători medicali, abia luni, 13 aprilie, au fost testate pentru Covid-19.

Potrivit autorităților locale din satul Brînzeni, raionul Edineț, până în acest moment, în localitate, sunt cel puțin 15 persoane testate pozitiv la Covid-19, iar medicii sunt în așteptarea rezultatelor în cazul a altor cel puțin 50 de persoane testate pentru Covid-19.

Punctul medical din Brînzeni – închis: Toți lucrătorii medicali s-au infectat cu coronavirus

Contactat de către Ziarul de Gardă, președintele raionului Edineț, Nicolai Melnic, ne-a comunicat că în localitate sunt confirmate, până acum, cel puțin 14 cazuri de Covid-19.

„Este dureros. Avem deja 14 cazuri confirmate, 4 cazuri sunt la spitalul Psihoneurologic din Brînzeni”, ne-a comunicat președintele raionului Edineț.

Medicul-șef de la Oficial Medical din Brînzeni, dar și toți lucrătorii medicali din cadrul instituției au fost testați pozitiv pentru coronavirus și se află internați la spitalul raionul Edineț.

De acolo vine tot virusul acesta, toată infecția. Acolo practic toti, toți sunt infectați. Toți lucrătorii medicali sunt infectați. Medicul de acolo, șoferul, angajații, surorile medicale, toți sunt infectați. Este vorba despre oficiul medicului de familie. Acolo e greu. Medicul de acolo este spitalizat la Edineț. Punctul medical e închis, toți sunt în carantină”, ne-a comunicat directorul Internatului Psihoneurologic din Brînzeni.

„Asistenta medicală de la punctul medical din Brînzeni a dus coronavirusul și la internatul Psihoneurologic din localitate”

Coronavirusul a ajuns și la Dispensarul Psihoneurologic din satul Brînzeni, raionul Edineţ. Până acum, patru pacienți internați acolo s-au infectat cu Covid-19, iar alte 50 de persoane – pacienți și lucrători medicali au fost testate luni, 13 aprilie cu suspecție la coronavirusul de tip nou.

Contactat de către Ziarul de Gardă, directorul internatului Psihoneurologic din localitate ne-a comunicat cum a ajuns virusul în instituția pe care o conduce.

„Avem patru persoane infectate. Patru pacienți. Noi am testat ieri în jur de 40 de persoane. Le-am testat selectiv, să zicem așa – și pacienți, și lucrători medicali. Așteptăm rezultatele. Se presupune că totul a început de la un lucrător medical care lucrează la punctul medical din sat, din Brînzeni. Avem o asistentă medicală care lucrează la noi la internat și lucrează și la punctul medical, oficiul medicului de familie din sat. De acolo vine tot virusul acesta, toata infecția. Acolo practic toți sunt infectați. Toți lucrătorii medicali sun infectați. Acolo e greu. La noi situația este sub control, comparativ cu cea din sat”, ne-a comunicat directorul instituției medicale.

Sunt două versiuni – în ambele sunt implicați medici

Președintele raionului Edineț ne-a comunicat însă că, deocamdată, nu este totuși clară sursa de infecție cu Covid-19 din cadrul internatului. Alesul raionul susține că pe marginea acestui caz sunt două versiuni și spune că unul dintre medicii care activează în cadrul instituției ar fi transmis virusul la pacienții internați acolo.

Sunt niște versiuni. Sunt două versiuni, să spunem că este de la una sau este de la alta, că a nimerit pe teritoriu acolo, încă nu știm sigur. Ambele versiuni merg prin medicină, și una, și alta. Sunt testate practic toate persoanele de acolo, așteptăm rezultatele. La ziua de astăzi, acolo, pe mulți dintre ei au reușit și i-au luat acasă. Au fost prelevate undeva 60 de probe, așteptăm rezultatele. Unele rezultate deja sunt și cu părere de rău nu sunt bune. Practic acolo s-au îmbolnăvit mai mult lucrători, dar nu pacienți. De la ce se îmbolnăvește lumea de coronavirus? Au dat bună ziua cu cineva, au dat mâna cu cineva și nu au știut cu cine. Sunt două versiuni, cu părere de rău ambele versiuni ies din medicină. E vorba de doi medici, și un medic, și alt medic. Vedem”, ne-a comunicat președintele raionului Edineț.

Pacienții de la internatul Psihoneurologic sunt în stare satisfăcătoare

Directorul internatului susține că cei patru pacienții infectați cu Covid-19 sunt internați la spitalul de Psihiatrie din Bălți.

„Noi avem patru persoane care la moment se află la Bălți. De la bun început, după ce au fost testate pozitiv, au fos preluate de către ambulanțe și au fost internate la spitalul de psihiatrie din Bălți. Nu au pneumonie, sunt în stare satisfăcătoare”, ne-a comunicat directorul Dispensarului Psihoneurologic din satul Brînzeni.

În cadrul internatului din Brînzeni sunt internați pacienți cu diverse boli psihice sau tulburări mintale.

Joi, 9 aprilie, și fostul șef al Centrului de Sănătate Publică din Edineț, actualmente medic epidemiolog în cadrul Centrului, originar din satul Brînzeni, a fost testat pozitiv pentru coronavirusul de tip nou, iar acum este internat la IMSP Spitalul raional Edineț. Atunci, contactat de către Ziarul de Gardă, primarul de la Edineț ne-a comunicat că medicul este izolat într-o secție separată din cadrul instituției medicale din raion.

Pe 3 aprilie curent, în conformitate cu declararea stării de urgență, având în vedere intensificarea răspândirii rapide a infecției cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova, cu scopul de a menține starea de sănătate a locuitorilor Municipiului Edineț, Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Edineț a instituit regim de autoizolare a orașului Edineț, satelor Alexăndreni și Gordineștii Noi. Detalii aici

Potrivit informațiilor furnizate de către autoritățile de la Chișinău, în total, în raionul Edineț au fost confirmate 20 de cazuri de infecție cu Covid-19, iar 2163 de persoane se află sub supraveghere medicală.

Cifra persoanelor aflate sub monitorizare publicată marți, 14 aprilie, este identică cu cea anunțată de autorități acum 5 zile.

Datele publicate acum 5 zile: 11 cazuri, 2163 persoane aflate sub supraveghere.

Datele publicate marți, 14 aprilie: 20 de cazuri, 2163 persoane aflate sub supraveghere.