Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Condițiile în care sunt audiați…

Condițiile în care sunt audiați minorii de către PG

Procurorii au solicitat audierea în condiţii speciale a 266 de copii victime-martori ai infracţiunilor cu caracter sexual, a traficului de copii sau violenţei în familie.

Cifra reiese dintr-un studiu, realizat de Procuratura Generală, la capitolul respectării legislaţiei în procesul organizării audierii în condiţii speciale a copiilor victime/martori ai infracţiunii, evaluarea eficienţei utilizării Camerelor de audiere amplasate în sediile procuraturilor teritoriale.

Potrivit studiului, în intervalul anului 2014 – 4 luni 2015, organele de urmărire penală au pornit 243 de cauze penale privind comiterea infracţiunilor cu caracter sexual, traficul de copii sau violenţei în familie, în care au fost implicaţi victime/martori minori în vîrstă de pînă la 14 ani.

În cadrul investigării acestor infracţiuni procurorii au solicitat audierea în condiţii speciale a 266 de copii victime/martori, dintre care 179 de copii au fost audiaţi în anul 2014, iar 87 de minori – în 4 luni ale anului curent.

Din numărul total al audierilor în condiţiile speciale, 91 au fost realizate în încăperile special amenajate în incinta procuraturilor din raioanele: Anenii Noi, Cahul, Călăraşi, Leova, Ocniţa, Orhei şi Soroca, fiind asigurată distribuirea proporţională a spaţiilor pentru audierea copiilor în regiunile de nord, centru şi sud ale ţării.

De asemenea, printr-un Ordin al Procurorului General a fost aprobat Regulamentul privind organizarea şi realizarea transportului participanţilor la audierea copiilor victime/ martori ai infracţiunilor în spaţii special amenajate. În acest sens, au fost achiţiţionate şi distribuite 7 unităţi de transport, care facilitează deplasarea minorilor şi a persoanelor care îi însoţesc, creînd astfel condiţiile necesare pentru audiere în termen restrîns şi în condiţii optime, fără cheltuieli şi inconvenienţe suplimentare din partea persoanelor care participă în procedurile pre-judiciare şi necesită protecţie adecvată.

Datele statistice relevă că, din numărul total al copiilor audiaţi în condiţii speciale:
– 117 copii au fost victime ale violenţei în familie;
– 115 copii – victime ale abuzului sexual;
– 1 copil – victimă a traficului de fiinţe umane;
– 33 copii au fost audiaţi în calitate de martori ai acestor infracţiuni.

Procurorii constată că audierea copiilor în condiţii speciale influenţează pozitiv procesul de acumulare a probatoriului. Mărturiile minorului audiat în condiţii speciale, de regulă, sunt mai ample şi reflectă mai detaliat circumstanţele în care a fost comisă infracţiunea. Fiind desfăşurată într-un mediu prietenos care diminuează influenţa factorilor de ordin psiho-emoţional, audierea în condiţii speciale permite evitarea stării de stres la copii.

Audierea martorului minor în spaţii special amenajate are drept scop evitarea re-victimizării acestuia: copilul discută în condiţii prietenoase şi sigure cu un specialist instruit pentru comunicare cu copii de diferite vârste, în timp ce ceilalţi participanţi la proces se află într-un spaţiu separat dotat cu dispozitivele audiovizuale care transmit şi înregistrează interviul în timp real, înregistrarea fiind ulterior utilizată în calitate de probă la dosar.

Amenajarea şi dotarea tehnică a Camerelor regionale de audiere a minorilor victime/martori ai infracţiunilor este unul din obiectivele Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011–2016. Acţiunile respective asigură realizarea prevederilor art.1101 din Codul de Procedură Penală cu privire la cazurile speciale de audiere a minorului, care este victimă/martor al infracţiunilor şi în alte cazuri în care interesele justiţiei sau ale minorului o cer. În scopul aplicării uniforme a normelor Codului de procedură penală în procesul audierii în condiţii speciale a copiilor victime/martori ai infracţiunilor, Procuratura Generală a elaborat Ghidul metodologic cu privire la instrumentarea cauzelor cu copii victime/martori ai infracţiunilor