Concluziile ANSA privind îmbolnăvirea de la liceul „Orizont”

Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică (CSP) și Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor (DTSA) Chișinău au stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proveniență și calitate. Totodată, au fost constatate unele neconformități din domeniul alimentar ce țin de lipsa marcajului pe produsele alimentare, precum și nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău.

Conform unui comunicat emis de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.

„Specialiștii DTSA Chișinău au prelevat 26 de probe de bucate gata, 3 probe de materie primă (aripi, fileu de pui și cașcaval), expediind probele la Laboratorul de Încercări al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV). Au fost prelevate, de asemenea, probe de la personalul angajat în blocul alimentar, apa din robinet și lavaje de sanitație de pe suprafețe, utilaje, ustensile etc. În urma celor constatate la fața locului, pe data de 12 septembrie DTSA Chișinău a emis o prescripție în domeniul siguranței alimentelor pentru blocul alimentar ca până la primirea rezultatelor oficiale de la laborator să fie efectuate lucrări de ordin sanitar, în special igienizarea și dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor etc. Prescripția mai prevede elaborarea și implementarea procedurilor operaționale ce țin de controlul sănătății personalului angajat, instruirea lucrătorilor, evidența procesului tehnologic și trasabilitatea alimentelor. Întru îndeplinirea prescripției, administrația liceului „Orizont”, filiala Ciocana, a informat DTSA Chișinău că pe data de 13 septembrie a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice și obținerea rezultatelor de laborator, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor. De asemenea, au fost efectuate lucrările de dezinfecție, deratizare și dezinsecție”, este precizat în comunicat.

Potrivit ANSA, în rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar a fost depistat Staphylococcus aureus.

În trei probe de produse alimentare examinate de către CRDV: salată din roșii și castraveți, chiftele  în sos alb, salată (vinegret), pilaf cu carne de bovină, au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb.

Astfel, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, specialiștii au constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală.

Anterior, Procuratura Generală a anunțat că a fost inițiat un proces penal pe acest caz.


loading...

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *