Concluziile ANI după ce a verificat peste 300 de declarații de avere ale procurorilor

Până în prezent, Inspectoratul de integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a verificat mai mult de 300 de declarații de avere și interese personale, pentru 2018, ale procurorilor.

Conform unui comunicat emis de ANI, inspectorii s-au autosesizat în 44 de situații, urmare cărora urmează să fie inițiate controale ale averilor și intereselor personale. La baza autosesizărilor a stat depunerea tardivă a declarației, precum și lipsa unor date din declarația de avere și interese personale pentru 2018.

Prin urmare, au fost inițiate 8 cauze contravenționale privind depunerea tardivă a declarației ( art. 330Cod Contravențional), 2 amenzi fiind deja achitate.

„În prima jumătate a lunii august, prin sistemul aleatoriu, inspectorilor le-au fost repartizate spre verificare aproape 700 de declarații anuale de avere și interese ale procurorilor. Cu informații similare privind rezultatele controalelor celorlalte declarații ale procurorilor vom reveni în săptămânile ce urmează. Suplimentar, comunicăm faptul că prin decizia nr. 222 din 23 august 2019 a  Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, s-a dispus depersonalizarea integrală și ireversibilă a unui comunicat de presă despre rezultatele controlului în privința unui subiect, care a fost publicat pe pagina web oficială a Autorității. Din aceste motiv, numele și prenumele persoanelor verificate nu vor putea fi făcute publice până la existența unor acte definitive emise în privința acestora”, precizează ANI.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *