Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cine sunt șefii de la…

Cine sunt șefii de la Moldovagaz și Chișinău-gaz, vizați în ancheta PG?

moldovagaz.md

Factorii de decizie din cadrul „Moldovagaz”, „Chișinău-gaz”, dar și ai întreprinderilor fondate de acestea sunt bănuiți că ar fi implimentat o schemă  frauduloasă de spălare a banilor prin care au obținut venituri considerabile în ultimii ani. Polițiștii și procurorii au descins în această dimineață la sediile „Moldovagaz” și „Chișinău-gaz”, precum și la domiciliile șefului companiei, Alexandr Gusev, factorilor de decizie, a unui agent economic și a două persoane fizice.  Procurorul Vitalie Busuioc a anunțat că nicio persoană din conducerea întreprinderii nu a fost reținută deocamdată.

„Moldovagaz” este principalul furnizor de gaze naturale din Republica Moldova.  Din 2008 președinte al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” este Alexandr Gusev. Acesta s-a născut la 5 octombrie 1972, la Chişinău. În 1989 a absolvit şcoala nr. 55 din sect. Botanica, după care a urmat Academia de Studii Economice (Finanţe şi Credite, ulterior – Bănci şi Activităţi Bursiere). Apoi a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova (Alimentări cu Căldură şi Gaze, Ventilare). Până în 2005, a activat în sectorul bancar, deţinând funcţii înalte de răspundere („Banca de Economii” şi „Investprivatbank”), ulterior a schimbat domeniul de activitate – cel energetic. A lucrat mai întâi la „Energocom” în calitate de director general, iar începând cu 2008, este preşedinte al Consiliului de Administrare al S. A. „Moldovagaz”. Este căsătorit, are o fiică.

Amintim că în iulie 2014, mai mulți foști angajați ai companiei au trimis o scrisoare la adresa Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații Secrete și reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Angajații semnalau că managerii de la „MoldovaGaz” au creat un sistem defectuos de activitate, au angajat persoane incompetente în departamente destinate specialiștilor în gaze, relațiile economice stabilite cu anumite companii implica un conflict de interese, iar presiunea gazelor livrate la domiciliu era mai mică decât limita minimă acceptată.

Atunci, Alexandr Gusev  infirma cu vehemență acuzațiile.

Vicepreședinți ai Consiliului de Administrație sunt Iacov Cazacu, Alexandr Flolov și Nicolai Vasiliev. Ultimul îndeplinește și funcția de şef al Direcţiei control corporativ, în cadrul departamentului gestiunea patrimoniului şi relaţiilor corporative SAD „Gazprom”. Frolov se află în fruntea Direcţiei colaborare cu ţările din CSI a Departamentului marketing, prelucrare a gazelor şi a hidrocarburilor lichide SAD „Gazprom”.

„Chișinău-gaz” este condusă de Constantin Cuiumju din 2009.  Constantin Cuiumju s-a născut la 19 iulie 1972, s. Ustia, r-l Dubăsari. Și-a făcut studiile la ASEM (Contabilitate şi Audit), USM (Facultatea de Drept) și UTM (Alimentări cu Căldură şi Gaze, Ventilare). În aprilie 2015 a fost decorat de către președintele țării, Nicolae Timofti cu ordinul „Gloria Muncii”. În 2013 soţia directorului companiei „Chişinău-Gaz”, Olga Cuiumju, care are în gestiune, din 2011, un hectar de teren, a fost învinuită de Inspectoratul Ecologic de Stat (IES) de distrugerea fondului forestier. Atunci, Constantin Cuiumju, a declarat că este supărat rău pe Comisia parlamentară care ar fi stabilit nereguli pe terenul arendat de soția sa. IES s-a adresat în instanță pentru a sista construcția, dar în câteva luni Cuiumju a reușit să obțină câștig de cauză. În octombrie 2012, dosarul era pe rol la Curtea de Apel Chișinău iar, în martie 2013, CSJ a adoptat o decizie irevocabilă în favoarea familiei Cuiumju. După ce a obținut câștig de cauză în judecată, familia Cuiumju a continuat nestingherit construcția pe terenul din „Poienița veselă”. Casa de vacanță a fost finisată și înregistrată la Întreprinderea de Stat „Cadastru”.

Vicedirector al întreprinderii „Chișinău-gaz” este Eduard Ionco.

Potrivit procurorilor, există suspiciuni, precum că în unele cazuri gazul era distribuit unor întreprinderi, acesta însă se întorcea la Moldova GAZ, iar cheltuielile pentru aceste livrări erau trecute la pierderi și introduse în tarifele pentru consumatorii finali. Aceasta, în timp ce Agenţia Naţională pentru Reglementarea în Energetică, la 13 noiembrie curent, a majorat cu 9,8% tariful la gazele naturale.

„Moldovagaz” este controlată de compania rusească Gazprom, cu o cotă de 51%, iar în acționariat mai figurează Ministerul Economiei, cu o cotă de 49%. Treisprezece procente din acestea îi aparțin societății TiraspolGaz.

Foto: moldovagaz.md