Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chișinăul promite „măsuri legitime de…

Chișinăul promite „măsuri legitime de răspuns” după interzicerea accesului unui jurnaliste în regiunea transnistreană

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare susțin că autoritățile constituționale ale R. Moldova vor aplica „măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni”, în contextul „interdicției” de intrare în regiunea transnistreană, aplicate unei jurnaliste de la Chișinău.

Biroul politici de reintegrare a informat vineri, 22 septembrie, că a luat act de informația conform căreia jurnalistei Elena Covalenco i s-a interzis accesul în regiunea transnistreană pentru o perioadă de 3 ani.

„Această regretabilă acțiune demonstrează cu prisosință faptul că Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public, aducând procesul de negocieri în impas. Măsurile întreprinse de autoritățile neconstituționale periclitează eforturile Chișinăului și ale partenerilor săi externi de a găsi o soluție pașnică și durabilă a dosarului transnistrean. Practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate”, conform Biroului.

Jurnalista a anunțat joi că, în timp ce încerca să ajungă la meciul jucat în stânga Nistrului de Sheriff Tiraspol și AS Roma, a fost „înștiințată de către forțele separatiste de la Tiraspol că are interdicție de intrare într-o regiune a țării”.

„Pur și simplu mergeam la meci. Mulțumim autorităților constituționale că au făcut tot posibilul ca meciul de azi să aibă loc pe un teritoriu unde securitatea ta depinde de voința unui regim ilegal”, a scris jurnalista pe rețelele de socializare.

Asociația Promo-LEX a atras atenția că, în timp ce la Tiraspol este instituit „cod galben de alertă teroristă”, iar copiilor din școlile cu predare în grafia latină nu li se permite libera circulație către instituțiile de învățământ, la stadionul din Tiraspol au loc meciurile internaționale de fotbal. Organizația a subliniat că „acordul și permisiunea de a desfășura meciuri de fotbal la Tiraspol este un cadou generos de imagine și financiar pentru un holding responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană”.