Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Chicu comentează decizia specialiștilor de…

Chicu comentează decizia specialiștilor de a refuza propunerile lui Dodon cu privire la renunțarea unor restricții de la 1 iunie

Sursa foto: IPN

În dimineața zilei de luni, președintele Igor Dodon a declarat că va propune Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) renunțarea la mai multe restricții începând cu 1 iunie, astfel încât să rămână valabile doar măsurile cu privire la sistemul educațional și cele care vizează întrunirile în masă.

Specialiștii din cadrul CNESP s-au întrunit în ședință, însă nu au acceptat toate propunerile șefului statului, iar după aprobarea unei unei hotărâri, deciziile nu au fost făcute publice în cadrul unui briefing de presă, așa cum avea loc tradițional.

În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică am propus să fie adaptate (eliminate, de fapt) unele restricții pentru activități economice, sportive sau social-culturale. Unele s-au acceptat de către specialiștii epidemiologi, altele – nu”, a scris premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Din păcate, nu s-a acceptat de către medici redeschiderea HORECA și a sălilor de sport din 1 iunie – doar din 15.06.2020. Argumentele medicilor și a reprezentanților OMS (absolut pertinente, în opinia mea) au determinat adoptarea de către CNESP a Hotărârii de mai jos. Orice decizie a autorităților se bazează pe opinia și concluziile specialiștilor – a medicilor în cazul de față”, a mai precizat Chicu.

Potrivit noii hotărâri aprobate de CNESP, începând de marți, 26 mai 2020, vor fi realuate activitățile de transport feroviar și rutier de persoane în trafic internațional, de la 1 iunie piețele din Chișinău și Bălți își vor putea relua activitatea, iar începând cu 15 iunie și sălile de sport se vor redeschide, toate cu respectarea strictă a unor norme anunțate de către autorități.