Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ De la 1 iunie…

DOC De la 1 iunie se redeschid piețele, iar de pe 15 – sălile de sport. Când va fi reluat traficul rutier internațional

Începând de marți, 26 mai 2020, vor fi realuate activitățile de transport feroviar și rutier de persoane în trafic internațional, de la 1 iunie piețele din Chișinău și Bălți își vor putea relua activitatea, iar începând cu 15 iunie și sălile de sport se vor redeschide, toate cu respectarea strictă a unor norme anunțate de către autorități. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a emis luni, 25 mai, o Hotărâre în acest sens.

Principalele decizii anunțate:

  1. Reluarea, începînd cu data de 26 mai 2020, a activităților de transport feroviar
    și rutier de persoane în trafic internațional cu respectarea strictă a următoarelor măsuri
    de prevenire și control a infecției COVID–19:
  • asigurarea protecției personalului care efectuează cursele de transport, prin: (i) echipament de protecție (măști, mănuși); (ii) dezinfectanți (pentru mîini și suprafețe); (iii) triajul zilnic la începutul turei de lucru (termometria, starea sănătății) al personalului angajat;
  • ajustarea orarului de călătorie și a numărului de unități de transport pentru evitarea aglomerărilor de persoane;
  • automonitorizarea stării de sănătate a personalului pe parcursul zilei de muncă, cu informarea angajatorului;
  • limitarea numărului de persoane în transportul feroviar și rutier în trafic internațional, proporțional numărului de scaune disponibile în mijlocul de transport;
  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție de către pasageri;
  • verificarea de către operatorii de transport a temperaturii pasagerilor la îmbarcarea la cursele de transport rutier sau feroviar de persoane în trafic internațional, care nu trebuie să depășească 370 gradeCelsius;
  • dezinfectarea suprafețelor din salon și verificarea temperaturii pasagerilor în cadrul operațiunii de transport rutier de persoane, inclusiv după fiecare tură/cursă efectuată, la stația terminus.

2. Reluarea, începînd cu data de 01 iunie 2020, a activităţii pieţelor din or. Chișinău și or. Bălți.

Activitatea piețelor comerciale pe întreg teritoriul Republicii Moldova se va
realiza în conformitate cu Instrucțiunea cu privire la măsurile de prevenire a infecției
COVID-19 în cadrul piețelor comerciale, conform Anexei nr. 1.

3. Reluarea, începînd cu data de 15 iunie 2020, a activității unităților de alimentație publică, cu respectarea Instrucțiunii privind prevenirea infecției COVID19 în activitatea instituțiilor de alimentație publică, conform Anexei nr. 2.

4. Reluarea, începînd cu data de 15 iunie 2020 a activității sălilor de sport și fitness, fără vestiar, baie, piscină, cu respectarea strictă a următoarelor măsuri de sănătate publică.

5. Reluarea, începînd cu data de 01 iunie, a activității bibliotecilor și muzeelor, fără organizarea evenimentelor culturale în masă, asigurînd respectarea măsurilor enunțate.

Hotărârea nr. 12 din 25 mai: