Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii moldoveni de peste hotare…

Cetățenii moldoveni de peste hotare investesc 1,1 milioane de lei în dezvoltarea localităților de baștină

O parte din moldovenii din Emiratele Arabe Unite vor merge să voteze în Qatar, iar alții în Turcia sau chiar în Italia

3400 de cetățeni moldoveni plecați peste hotare au contribuit cu 1,1 milioane de lei pentru dezvoltarea localităților de baștină, prin intermediul unor campanii de crowdfunding. În 13 localități alese prin concurs vor fi create condiții mai bune de trai.

Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală” a menționat că cele 13 localităţi au realizat eficient primele lor campanii online de colectare de fonduri. „Asociațiile de băștinași au devenit poduri de legătură între autoritățile locale și diasporă, ceea ce reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea locală. Prin folosirea instrumentelor online, localităţile au demonstrat transparenţă, dar au asigurat şi accesul migranţilor de a dona din orice colţ al lumii”.

Proiectele au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje online. Chestionarele au fost completate atât de populația locală, precum şi de băştinaşii din diasporă. Pe parcursul a trei luni, au fost transmise donații din 25 de țări.

În rezultatul campaniilor de crowfunding lansate a fost colectată suma de 1,1 milioane de lei (60.635 USD). Cea mai mare sumă transferată este de 500 USD, iar cea mai mică de 24 lei (1,4 USD). La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării (127.000 USD), dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15.000 USD pentru fiecare proiect comunitar. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii din Copceac (UTA Găgăuzia) – peste 13.000 USD.

Suma colectată  va fi investită în îmbunătățirea condițiilor de trai în 13 localități, prin crearea serviciilor locale: aprovizionare cu apă potabilă, evacuarea deșeurilor, întreținerea drumurilor locale, recreere şi sport, și iluminat public.

 

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 localităţi (25 în etapa întâi a proiectului și 13 în etapa a doua). Localitățile au fost selectate prin concurs.

Campaniile de colectare de fonduri au fost desfășurate de Asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile. Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernului Elveției.