Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce pierderi ar putea suporta…

Ce pierderi ar putea suporta fermierii în sezonul agricol 2023. Asociația „Forța Fermierilor” anunță că a făcut calcule orientative

Sursa foto: Reuters

Asociația „Forța Fermierilor” anunță marți, 13 iunie, că a făcut calcule orientative privind pierderile agricultorilor la culturile din primă grupă, care se așteaptă în sezonul agricol 2023. Potrivit Asociației, calculele arată că pierderile vor depăși două miliarde de lei.

„Estimările au fost operate în baza suprafețelor aproximative însămânțate cu grâu, orz și rapiță, cheltuielilor medii per hectar de fiecare cultură, recolta medie prognozată și prețuri de comercializare, care sunt vehiculate la moment de către traderi (…). Remarcăm că aceste pierderi urmează după un an secetos 2022, la care prejudiciul material pentru fermieri așa și nu a fost calculat și măcar parțial compensat, precum și nu au fost evaluate pierderile de la scăderea prețurilor la materia primă, care a început în anul trecut.

Este evident că producătorii mici și mijlocii de culturi cerealiere și oleaginoase, care în toată această perioadă practic nu au fost ajutați de autoritățile statale, deja nu mai au rezerve și fără intervenția statului mulți din ei vor falimenta”, anunță Asociația într-un comunicat.

După două zile de proteste în mai multe raioane ale R. Moldova, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat vineri, 9 iunie, că pe parcursul săptămânii curente fermierii vor participa la o nouă rundă de negocieri cu prim-ministrul Dorin Recean în legătură cu revendicările agricultorilor, inclusiv alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Miercuri și joi, 7-8 iunie, peste o mie de fermieri și angajați din sectorul agrar au organizat proteste în mai multe localități din R. Moldova. Agricultorii au manifestat la Hâncești, Criuleni, Cahul și Soroca, dar și în alte orașe. Aceștia au cerut de la autorități măsuri de susținere pentru sectorul agricol, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022. În prima zi de protest, fermierii au blocat mai multe trasee naționale, iar în cea de-a doua zi au manifestat în perimetrul posturilor vamale Leușeni și Sculeni.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susține că rămâne deschis pentru a avea „un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, au afirmat reprezentanții MAIA, Guvernul a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.