Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce nereguli a depistat Curtea…

Ce nereguli a depistat Curtea de Conturi în rapoartele financiare ale Primăriei Orhei

Foto: Facebook/Primăria Orhei

Curtea de Conturi a examinatul raportul auditului asupra rapoartelor financiare ale municipiului Orhei pentru perioada 2015-2017. În cadrul procesului de audit au fost depistate mai multe nereguli printre care acordarea de către Primăria Orhei a ajutorului material bănesc pentru anumite persoane care nu necesitau acest ajutor, precum și realizarea unor lucrări de reparație și amenajare la prețuri majorate. În acest contexte, în opinia echipei de audit, rapoartele financiare ale municipiului Orhei nu prezintă o imagine corectă și fidelă.

Potrivit raportului Curții de Conturi, Primăria Orhei nu a documentat și nu a constatat dacă o anumită persoană fizică se află într-o situație materială grea și necesită ajutor material. În aceste condiții, s-a constatat că în anul 2017 și în anul 2016, din 360 și, respectiv, 219 beneficiari de ajutor bănesc, 49 și, respectiv 47 de beneficiari au deținut bunuri imobile considerabile, fapt ce nu justifică acordarea din fondul de rezervă a bugetului local a ajutoarelor financiare pentru persoanele aflate în situație materială grea sau de vulnerabilitate socială.

„Ce ține de ajutoarele materiale care sunt acordate, avem un pic de impediment din simplul motivă că pentru ca să nu aducem persoanele în selectare. În mare parte, regulamentul nostru a fost aprobat în 2013 și s-a ținut cont de hotărârea de Guvern, de regulamentul tip”, a menționat viceprimarul de Orhei, Marina Cravcenco, prezentă la ședința Curții de Conturi.

Auditul a mai constatat că la alimentația copiilor în grădinițe, autoritatea publică locală nu a aplicat corect prevederile cadrului normativ. În consecință, în timpul anul 2017, deși normele prevăd că pentru alimentația copiilor se alocă 21 de lei pe zi, acest cuantum a fost diminuat și a variat de la 16 la 20 de lei pe zi pentru un copil.

Membrul Curții de Conturi Andrei Munteanu a menționat că potrivit raportului au fost identificate două cazuri grave: „Acceptarea și achitarea unor servicii de amenajare a teritoriului la prețuri majorate în comparație cu prețurile indicate în contract. O altă încălcare gravă ține de recepționarea și achitarea unor lucrări privind reparațiile capitale care practic nu au fost efectuate”.

Întrebată cum explică aceste cazuri, viceprimara de Orhei a declarat: „Dvs. Aveți dreptate. Undeva poate nu s-a ținut cont, nu a fost o monitorizare mai amplă vizazi de prețurile care au fost contractate. Ce să vă zic eu aici? Asta e constatarea. O să ținem cont de ea. Lucrul care a fost făcut, a fost constatat deja”.

Alte nereguli depistate:

  • nerecunoașterea și necontabilizarea valorii infrastructurii tehnico-edilitare aferente sistemului public de alimentare cu apă și de canalizare cu valoarea de 116,52 mil. lei;
  • nerecunoașterea, neevaluarea și necontabilizarea terenurilor cu suprafața de 929,93 ha, estimate de audit în valoare de circa 716,57 mil. lei;
  • diminuarea valorii terenurilor înregistrate cu suma de 0,69 mil. lei, determinată de excluderea nejustificată din evidența contabilă a 2 terenuri cu suprafața de 0,54 ha, date în gestiune economică întreprinderii municipale;
  • diminuarea valorii mijloacelor fixe cu suma de 0,25 mil. lei, determinată de nerecunoașterea și necontabilizarea a 7 apartamente neprivatizate;
  • supraevaluarea valorii clădirilor, ca efect a neexcluderii din evidența contabilă, conform prevederilor normative, a valorii fondului de locuințe total privatizat din 10 blocuri locative cu valoarea de 30,77 mil. lei.