Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce ar trebui să faceți…

Ce ar trebui să faceți dacă v-ați pierdut plăcile de înmatriculare. Recomandările ASP

Sursa foto: IPN

Mulți dintre proprietarii de vehicule s-au confruntat cu situația că, din diverse motive, fie că le-au fost furate, ori din cauza unor inundații, au rămas fără de plăci de înmatriculare a automobilului. Reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) vin cu mai multe recomandări pentru persoanele care și-au pierdut plăcile de înmatriculare.

Recomandările ASP:

Dacă sunteți peste hotare

1. Dacă sunteți peste hotare și ați rămas fără plăci de înmatriculare a automobilului, trebuie să mergeți imediat la autorităţile poliţieneşti din ţara unde au fost pierdute sau furate plăcile de înmatriculare pentru a obține certificatul de confirmare a pierderii/furtului. Prin raportarea incidentului, veți fi asigurat că sunteți protejat de eventualele utilizări frauduloase ale plăcuțelor de înmatriculare.

2.  După ce ați raportat pierderea la poliție, este important să vă adresați la orice secție de înmatriculare a transportului pentru a obține duplicatele plăcuțelor de înmatriculare pierdute/furate. Dacă vă aflați peste hotare, puteți împuternici o persoană care să vă reprezinte interesele la secțiile de înmatriculare din R. Moldova. Procura de reprezentare o puteți perfecta la  misiunile diplomatice ale R. Moldova din țara respectivă, ori la autoritățile competente de legalizare a documentelor prin apostilare.

3. La subdiviziunea de înmatriculare a transportului trebuie să prezentați următorul set de documente:

  • actul de identitate al proprietarului auto, în original;
  • actul de identitate al persoanei împuternicite;
  • procura legalizată în ordinea stabilită;
  • certificatul de la autorităţile poliţieneşti din ţara unde au fost pierdute sau furate plăcile cu număr de înmatriculare (tradus în limba de stat, fără necesitatea de a fi transcris).

Dacă sunteți în țară

Pentru a obține duplicatele plăcuțelor de înmatriculare pierdute/furate, este necesar să vă adresați la orice secție de înmatriculare a transportului pentru depunerea cererii şi următorul set de documente:

  • actul de identitate al proprietarului auto, în original;
  • copia certificatului de înmatriculare;
  • declarația privind pierderea/furtul/deteriorarea plăcilor cu număr de înmatriculare;
  • dovada de plată pentru serviciul solicitat.

Conform ASP, tariful pentru serviciul de eliberare a duplicatului plăcilor de înmatriculare pentru vehicul constituie 550 lei (un set din două plăci) și 350 (o placă) – în termen de până la 3 zile lucrătoare.