Principală  —  IMPORTANTE   —   Candidatura Irinei Gutnic la funcția…

Candidatura Irinei Gutnic la funcția de viceprimară a municipiului Chișinău, respinsă repetat de CMC. Ceban poate emite o dispoziție prin care să o numească în funcție

Candidatura Irinei Gutnic la funcția de viceprimară a municipiului Chișinău nu a fost susținută nici de această dată de membrii Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Astfel, în ședința din 18 octombrie, pentru candidatura respectivă au votat doar 12 consilieri municipali, iar 30 s-au abținut.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Vasile Chirilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, a declarat că, dacă de două ori consecutiv CMC nu susține o candidatură, conform legislației, primarul capitalei este împuternicit să emită o dispoziție privind numirea Irinei Gutnic în funcția de viceprimară a minicipiului Chișinău. Vasile Chirilescu a precizat, pentru ZdG, că până acum nu a fost semnat un asemenea document.

Funcția de viceprimar al municipiului Chișinău a devenit vacantă după ce Fadei Nagacevschi și-a dat demisia. Ulterior, primarul capitalei, Ion Ceban, a propus-o CMC-ului pe directoarea generală a S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Irina Gutnic, pentru a ocupa această funcție.

„Poziția Executivului și a mea personală e aceeași pe care am prezentat-o în plenul Consiliului Municipal Chișinău la ședința precedentă. Consider persoana doamnei Irina Gutnic ca un funcționar de foarte înaltă calificare (…). A activat în cadrul instituțiilor și organizațiilor de stat diferite, cu o experiență foarte mare în acest sens. Mă refer aici la Ministerul Economiei, la Curtea de Conturi, la Agenția Națională de Contestații și în ultima perioadă la Apă-Canal (…)”, a spus Ion Ceban în ședința CMC.

Candidatura Irinei Gutnic la funcția de viceprimară a municipiului Chișinău nu a fost susținută de CMC nici în ședința de săptămâna trecută.

Pe 3 februarie 2022, Irina Gutnic a fost demisă de Parlament din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor și director general-adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Potrivit hotărârii adoptate de deputați, a fost constatată suficiența circumstanțelor privind executarea necorespunzătoare de către Irina Gutnic a obligaţiilor, prerogativelor şi competenţelor sale.

Irina Gutnic și-a început cariera în 2003, la Ministerul Muncii, în calitate de specialist principal în cadrul Direcției raporturi de muncă. Ulterior, a lucrat la Ministerul Economiei. Pentru o scurtă perioadă a deținut funcția de șef al serviciului juridic și resurse umane în cadrul ICS „Trans Standard,, SRL, iar ulterior a devenit administrator (2012-2014) al ÎCS „Veritrans Plus” SRL.

Din 2014 până în 2017 a lucrat la Curtea de Conturi, iar din iulie 2017, a fost numită în funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor – director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.