Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Când vor ajunge cele 12…

Când vor ajunge cele 12 locomotive noi promise de CFM în 2018

Cele 12 locomotive noi promise de Calea Ferată din Moldova (CFM) în 2018, nu vor mai ajunge în R. Moldova la începutul anului 2020. Potrivit directorului Agenției Proprietăți Publice, Eugeniu Moraru, acestea urmează să ajungă abia în luna iulie 2020. Declaraţia a fost făcută în cadrul audierilor parlamentare, desfășurate astăzi, 6 noiembrie, de către Comisia economie, buget și finanțe.

Potrivit directorului Agenției Proprietăți Publice, în prezent locomotivele sunt în proces de construcție la compania câștigătoare a licitației – General Electric Transportation din Kazahstan. Acesta susţine că sunt asigurări concrete precum că luna iulie, 2020 vor fi livrate în R. Moldova.

Totodată, acesta a mai precizat că prima rată, a fost achitată, în jur de 30 la sută din sumă, companiei constructoare a celor 12 locomotive,

Anterior, CFM a dat asigurări că dosarele depuse la licitație au fost selectate „riguros” de o comisie de experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de la Banca Europeană de Investiții (BEI), dar și de specialiști de la calea Ferată din Moldova.

Valoarea totală al acestor locomotive ajunge la 45 milioane de euro. Totodată locomotivele urmează să aibă o capacitate a motorului de 2 982 Kw și să corespundă tuturor standardelor ecologice.

Potrivit CFM, planul de achiziționare a locomotivelor face parte din Proiectul de Restructurare și Reorganizare a întreprinderii, finanțat de BERD, BEI și Uniunea Europeană. Costul total al acestuia este de 110 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate (NIF), alte 250 de mii de euro sunt acordați pentru punerea în aplicare a sistemului informațional de management al energiei, iar 1,5 milioane de euro sunt oferiți pentru asistența tehnică din Fondul special al acționarilor BERD.