Principală  —  IMPORTANTE   —   Cancerul de col uterin: simptome,…

Cancerul de col uterin: simptome, testul Papanicolau și vaccinul împotriva HPV

Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporție de 80 la sută prin vaccinare împotriva Virusului Papillomei Umane în adolescență și testul citologic, care este recomandat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Acesta se efectuează gratuit, o dată la trei ani, la medicul de familie.

În numărul trecut, din 27 ianuarie, am enumerat factorii de risc ai apariției cancerului de col uterin, care sunt circumstanțele în care poate fi contractat virusul HPV, dar și cum poate fi depistat acesta. 

Astăzi, Uliana Tabuică, conferențiar universitar, disciplina de Obstetrică și Ginecologie din cadrul USMF, șefa Centrului de referință în colposcopie, IMC, ne enumeră simptomele cancerului de col uterin, ce semnifică rezultatele testului Papanicolau, dar și care sunt beneficiile vaccinării împotriva HPV.

Uliana Tabuică

Care sunt simptomele cancerului de col uterin și ce trebuie de întreprins imediat ce le depistăm?

Cu regret, apariția simptomelor cancerului cervical denotă un stadiu avansat al bolii, dar nu întotdeauna aceste simptome sunt specifice doar pentru cancer. Astfel, daca se observă eliminări sanguinolente neregulate din vagin, în special în menopauză, sângerări după contacte sexuale, eliminări cu miros neplăcut din vagin – toate acestea reprezintă motive de adresare cât mai rapidă la medicul ginecolog.

Care este incidența acestui tip de cancer în R. Moldova? Care este prognosticul?

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră de sănătatea publică, atât la nivel internațional, cât și la cel național, R. Moldova fiind printre statele cu o incidență sporită a acestui tip de cancer. Astfel, în anul 2019, incidența prin cancer de col uterin a constituit 17,1 cazuri la 100 000 din populație, mortalitatea fiind de 8,7 cazuri la 100 000 din populație. Anual, în R. Moldova se înregistrează circa 330-350 de cazuri noi de cancer cervical.

sursa: UNFPA

Care sunt beneficiile vaccinării împotriva HPV și de la ce vârstă este recomandată?

În R. Moldova, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fetițele cu vârsta de zece ani. Vaccinul anti-HPV conține particule asemănătoare celor mai frecvent răspândite tipuri de virus HPV care provoacă cancer cervical (HPV 16 și 18). Persoana vaccinată până la debutul vieţii sexuale va fi protejată împotriva celor mai frecvente și periculoase tipuri de virus și nu vor contribui la răspândirea virusului la alții.

În cazul în care a fost depășită vârsta recomandată, mai este benefică vaccinarea?

Vaccinarea protejează fetele împotriva infectării cu tipurile de HPV care determină de la 71% până la 90% dintre toate cazurilor de cancer de col uterin la toate vârstele. Totuși, este absolut vital de continuat efectuarea screening-ului de rutină la cancer cervical atât printre femeile vaccinate, cât și  în rândul celor nevaccinate, deoarece vaccinurile anti-HPV previn majoritatea formelor de cancer cervical, însă nu pe toate. Împreună, programele de vaccinare și screening-ul cancerului cervical asigură o protecție sigură împotriva cancerului de col uterin. Este întotdeauna mai bine de prevenit o infecție cu HPV decât de încercat de tratat bolile pe care le poate cauza.

Persoanele trecute de vârsta recomandată și care sunt deja sexual active pot beneficia oricum de vaccin. Acesta le va proteja împotriva tipurilor de HPV cu care încă nu s-au întâlnit.

Un rezultat anormal la testul Papanicolau înseamnă, în mod obligatoriu, cancer de col uterin? Există viață după aceasta?

Categoric nu! Rezultatul anormal la testul Papanicolau (testul citologic) poate avea un grad diferit și doar unele dintre ele vor fi atipii de grad înalt. Oricare ar fi gradul de atipie, nu este motiv pentru disperare, ci doar de urmat recomandările specialiștilor. Prima investigație indicată va fi colposcopia, care va definitiva diagnosticul. Colposcopia este o investigație nedureroasă, senzațiile fiind foarte asemănătoare cu un control ginecologic obișnuit, iar valoarea informativă este una foarte înaltă.

Ce pot face femeile în plus pentru prevenirea, dar și depistarea timpurie a cancerului de col uterin? Ce ar trebui să știe fiecare femeie referitor la sănătatea sa?

Pentru a-și păstra sănătatea, femeile trebuie să fie conștiente de necesitatea examinărilor regulate la medicul ginecolog și fără nicio ezitare să urmeze recomandările acestora. Iar starea de bine nu este un motiv de renunțare la screening-ul cervical regulat. Oricine poate găsi timp, pentru ca o dată la trei ani sa le fie colectat Pap-testul, aceasta fiind pentru moment unica metodă de depistare timpurie a stărilor precanceroase, care, fiind tratate la timp, vor reduce considerabil riscul de îmbolnăvire cu cancer cervical.