• Cadre medicale de la spitalul din Bălți, infectate cu COVID-19: Lucrătorii vin la muncă, chiar dacă prezintă simptome de coronavirus. Ce spune administrația

  Cadre medicale de la spitalul din Bălți, infectate cu COVID-19: Lucrătorii vin la muncă, chiar dacă prezintă simptome de coronavirus. Ce spune administrația
  15 aprilie 2020 | 17:44

  Cel puțin cinci lucrători medicali din cadrul Spitalului Clinic Bălți au fost testați pozitiv cu COVID-19. Ar fi vorba despre trei medici și două asistente medicale. Acestea sunt primele cazuri înregistrate în instituția medicală. Cu toate acestea, un cadru medical din Spitalul Clinic Bălți, sub protecția anonimatului, a comunicat pentru ZdG că angajații medicali, care sunt suspectați de infectare, oricum sunt scoși la muncă și activează conform orelor de lucru. Fapt ce este nagat de vicedirectoarea spitalului, care spune că alți colegi care s-ar fi infectat nu sunt înregistrați.

  Doi dintre cei cinci lucrători medicali din cadrul Spitalului Clinic Bălți sunt spitalizați, iar ceilalți, potrivit administrației spitalului, primesc tratament la domiciliu.

  Cinci cadre medicale infectate cu COVID-19, nicio secție nu este izolată, susține administrația spitalului

  Ziarul de Gardă a contactat vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți, Ala Condrea, care ne-a spus că într-adevăr sunt înregistrate primele cinci cazuri de infectare cu coronavirus în rândul lucrătorilor medicali.

  Ala Condrea

  ,,Avem din cadrul spitalului angajați care au fost testați pozitiv la coronavirus. La ora actuală sunt cinci – trei medici și două asistente medicale. Pentru analiza contactului și pentru plasarea în carantină este serviciul epidemiologic, iar la moment suntem în colaborare. Angajații care au fost depistați activează în secții diferite și chiar în blocuri diferite. De exemplu, doi medici lucrează în secția de reanimare. O altă doctoriță activează în unitatea primiri urgente. O asistentă medicală este din centrul perinatologic, iar alta activează în departamentul de urgență. Ca să mă înțelegeți – sunt cinci persoane, dar care nu activează în cadrul aceleiași secții și nu intră pe aceeași ușă”, menționează Condrea.

  ,,Lucrătorii noștri nu înnoptează în spital”

  În timp ce Spitalului Clinic Bălți este un punct strategic pentru tratarea pacienților cu COVID-19, Ala Condrea susține că, la moment, ar fi o greșeală dacă ar spune că lucrătorii medicali s-ar fi îmbolnăvit la locul de muncă sau ar fi contactat cu persoane infectate în afara spitalului.

  ,,Nu cunoaștem, deocamdată, cum s-au infectat. Se studiază traseul epidemiologic și vom face anchetarea respectivă. Lucrătorii noștri nu înnoptează în spital. Sunt lucrători care vin din teritoriu. Sunt care vin cu transportul public. Ca orice om, vizitează vreun market, farmacie. Este incorect dacă m-aș expune acum că cauza X este transmiterea bolii”, a punctat vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți.

  Dintre cinci pacienți, avem internați doi lucrători. Ceilalți trei au forme ușoare ale bolii și primesc tratament la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie”, a mai adăugat vicedirectoarea instituției medicale.

  Adiminstrația spitalului dă vina pe angajați, iar angajații pe administrație

  Ala Condrea a fost întrebată dacă sunt și alte cadre medicale care sunt suspectate, aceasta a spus că ,,la ora actuală, cauze suspecte printre lucrătorii medicali nu avem”. Asta, deși, un lucrător medical din spitalul respectiv a comunicat pentru Ziarul de Gardă că recent i s-au prelevat probe pentru testarea la COVID-19.

  Aceeași sursă, care ne-a solicitat să nu-i divulgăm identitatea, ne-a spus că administrația spitalului încearcă să dea vina pe personalul medical că a răspândit virusul în rândul cadrelor.

  De cealaltă parte, mai multe surse din instituția medicală ne-au dezvăluit că totul a început după ce doi pacienți au fost spitalizați cu alte diagnoze decât cu COVID-19, iar mai târziu li s-a confirmat infectarea cu coronavirus.

  Un pacient, operat fiind deja infectat cu COVID-19, dar medicii nu au cunoscut despre aceasta

  ,,Ei încearcă să ne învinuiască că noi am adus infecția. Este un fals. Au fost pacienți care au fost internați, însă nu cu COVID-19, dar cu patologii chirurgicale. Unul dintre ei a fost operat, urma să fie transferat în capitală. De la Chișinău ne-au solicitat să fie făcut testul COVID în legătură cu situația dată. Doi pacienți internați pe data de 8 aprilie, au fost testați a doua zi, iar pe 10 aprilie au venit rezultatele pozitive la ambii. Vă dați seama, colaboratorii medicali nu au fost echipați, noi nu am știut că ei au coronavirus. Am fost echipați simplu – mască, bonetă și mănuși. Nimeni nu a fost îmbrăcat cu echipament de protecție, așa cum trebuie. Au fost medici la intubare, la operație. Sunt asistente medicale care 24 de ore au fost cu acești pacienți infectați. Imediat, după transferul pacienților, a început să se îmbolnăvească personalul”, ne-a comunicat sursa noastră.

  ,,Eu sunt sigură că toți colaboratorii medicali vor fi testați pozitivi”

  La câteva zile după ce a fost confirmată infectarea celor doi pacienți, cadrele medicale și-au continuat activitatea în regim obișnuit. Potrivit sursei noastre din spital, conducerea instituției medicale nu a întreprins nicio măsură în acest sens. Iar secțiile unde au fost atât pacienții, cât și lucrătorii medicali infectați, continuă să activeze, fapt ce a fost confirmat și de vicedirectoarea Ala Condrea.

  ,,Nimeni din administrație nu a reacționat, să ne trimită în izolare. La ziua de azi, lumea continuă să se îmbolnăvească. Secția continuă să activeze. Vin lucrătorii medicali cu febră la muncă. Tot ce ne dorim este ca secția să fie închisă, iar și personalul să fie trimis în carantină. Eu acum am fost spitalizată, urmează să-mi vină rezultatele la test. Abia e începutul. Eu sunt sigură că toți colaboratorii vor fi testați pozitivi. Copilul meu este dus de acasă și nu știu când o să mi-l pot vedea. Administrația spitalului trebuia ca după ce s-au depistat cele două cazuri la pacienți să ne plaseze în carantină, să ne testeze. Pacienții nu sunt vinovați, ei au ajuns pe patul de spital cu alte diagnoze”, ne mai spune lucrătorul medical.

  ,,Sunt colegi de ai mei care sunt indignați că doar colaboratorii medicali superiori au fost trimiși să se izoleze. Administrația abia ieri a reacționat și a transmis poliției lista medicilor care să fie plasați în izolare. Dar lista cu asistentele medicale și infirmierele nu au transmis-o. Ei lasă baltă și să vină să lucreze”, ne-a dezvăluit cadrul medical.

  Un alt lucrător din cadrul aceleiași instituții medicale, la fel, susține că a contactat cu unul dintre pacienții testați pozitiv la COVID-19. Acesta a făcut testul, iar rezultatul a fost negativ. Chiar și așa, cadrul medical susține că se simte rău și va solicita să efectueze testul repetat, întrucât starea de sănătate se agravează.

  ,,În garda mea, de la ora 08:00 și până a doua zi la aceeași oră, au fost doi pacienți, ambii au COVID-19. Inițial ei au fost internați cu alte diagnoze. Aceștia au fost întrebați, li s-a făcut ancheta epidemiologică în privința suspectării cu coronavirus. Am aflat că sunt infectați ulterior, după ce urmau să fie transferați la Chișinău și ne-au cerut să-i testăm. După cele întâmplate, a început zilele trecute să am primele simptome. Am cerut să se facă testul mie și la alți doi colegi. Unuia i-a venit rezultat pozitiv, iar mie și altui coleg – negativ”, ne-a povestit lucrătorul medical.

  Până la ziua de azi, 15 aprilie, bilanțul național de cazuri confirmate cu COVID-19 a ajuns la 2.049. Potrivit reprezentanților ministerului Sănătății, Muncii și Prortecției Sociale, în total 171 de persoane au fost tratate şi 44 de persoane au decedat din cauza COVID-19.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Opozantul rus Alexei Navalny a devenit laureat al premiului anual pentru curaj civic oferit de Fundația Boris Nemțov

  Fundația Boris Nemțov i-a acordat opozantului rus Alexei Navalny premiul „pentru curajul său în susținerea valorilor democratice în Rusia”, notează Novaya Gazeta. „Navalny nu numai că a arătat un curaj incredib…
  Opozantul rus Alexei Navalny a devenit laureat al premiului anual pentru curaj civic oferit de Fundația Boris Nemțov

  România: Aproape 950 000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 până pe 1 martie

  Numărul românilor care s-au vaccinat împotriva COVID-19 până luni se apropie de 950 000, dintre care 32.000 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor Comitetului naţional pentru vaccinare, transmite Digi 24. Conf…
  România: Aproape 950 000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 până pe 1 martie

  Reprezentanții Guvernului în exercițiu anunță că au avut o ședință de lucru cu președinta socialistă a Parlamentului, în contextul pandemiei de COVID-19. Solicitarea făcută de Greceanîi către Cabinetul de miniștri

  Responsabilii din cadrul Guvernului au emis luni, 1 martie, o nota informativă prin care anunță că președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Cabinetului de miniștri într-o șed…
  Reprezentanții Guvernului în exercițiu anunță că au avut o ședință de lucru cu președinta socialistă a Parlamentului, în contextul pandemiei de COVID-19. Solicitarea făcută de Greceanîi către Cabinetul de miniștri

  VIDEO/ Reprezentanții MSMPS susțin că vaccinul Sputnik-V nu va fi administrat deocamdată în R. Moldova

  Vaccinul rusesc Sputnik-V nu va fi administrat deocamdată în R. Moldova, întrucât nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cel puțin, asta spun repr…
  VIDEO/ Reprezentanții MSMPS susțin că vaccinul Sputnik-V nu va fi administrat deocamdată în R. Moldova

  Președinta Maia Sandu anunță că a pornit o serie de consultări cu reprezentanți ai societății civile, juriști și specialiști în drept constituțional: „Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la urmă”

  Președinta Maia Sandu a anunțat luni, 1 martie, că a pornit o serie de consultări cu societatea civilă, juriști, specialiști în drept constituțional și organizații în domeniul respectării statului de drept, pen…
  Președinta Maia Sandu anunță că a pornit o serie de consultări cu reprezentanți ai societății civile, juriști și specialiști în drept constituțional: „Sunt hotărâtă să apăr interesul cetățenilor până la urmă”