Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocata Poporului solicită Guvernului să…

Avocata Poporului solicită Guvernului să elaboreze mecanisme de susținere a cetățenilor și mecanisme speciale pentru grupurile vulnerabile prin care să asigure compensarea cheltuielilor pentru resursele energetice și serviciile comunale

Reprezentanții Ombudsman anunță că avocata Poporului, Maia Bănărescu, solicită Guvernului să elaboreze mecanisme suplimentare de susținere a populației și mecanisme speciale pentru grupurile vulnerabile prin care să asigure compensarea cheltuielilor în legătură cu majorarea tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, majorarea prețurilor la produse alimentare și cele de consum.

Criza pandemică, criza economică și cea energetică au generat o creștere a prețurilor, amplificată de creșterea inflației, au aprofundat nivelul sărăciei în anul 2021. Consecințele acestor crize s-au făcut deja resimțite de către majoritatea populației, având efecte devastatoare asupra persoanelor sărace și a celor vulnerabile, afectând în mod disproporționat, în particular, persoanele în etate, persoanele cu dizabilități, persoanele fără un venit, familiile cu mulți copii sau familiile cu venituri mici”, se menționează într-o notă emisă de către reprezentanții Avocatului Poporului.

În context, Ombudsman susține că potrivit articolului 47 din Constituția Republicii Moldova, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea, lui și a familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale.

Potrivit Avocatei Poporului, ratificând Carta socială europeană revizuită, primul tratat internațional care consacră dreptul la protecția împotriva sărăciei şi a excluderii sociale, Republica Moldova s-a angajat să asigure standarde sociale, realizarea reformelor în toate domeniile vieții sociale, pentru asigurarea unei protecții sociale reale a cetățenilor.  

Rata sărăciei absolute în Republica Moldova rămâne a fi înaltă (25,2% în 2019), iar 10,7% din populație se află sub pragul sărăciei extreme. Existența sărăciei extreme larg răspândite inhibă exercitarea deplină și efectivă a drepturilor omului; atenuarea sa imediată și eventuala eliminare trebuie să rămână o prioritate pentru stat.

„Beneficiarii de pensii, în special pensii de dizabilitate, beneficiarii de alocații sociale, părinții care își cresc singuri copiii/se află în concediul de îngrijire a copilului sau în situație de șomaj și familiile cu copii sunt cele mai afectate categorii de persoane în situația dată”, argumentează Ombudsman.

Conform Avocatei Poporului, valoarea prestațiilor sociale, în mare parte, nu acoperă minimul de existență, care, în pofida faptului că este anual revizuit, nu ține cont de nevoile reale ale populației după categorii de vârstă și necesitățile specifice ale acestora, statut social și alte criterii.

Avocatul Poporului consideră că sunt necesare măsuri suplimentare urgente, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, orientate spre asigurarea protecției sociale și susținerea eficientă a grupurilor vulnerabile, în contextul creșterii tarifelor la resursele energetice și pentru serviciile comunale, a prețurilor la produse alimentare și cele de consum.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom, mai exact 646 de dolari. Astfel, Moldovagaz, care în următoarele zile trebui să achite un avans de 63 de milioane de euro către Gazprom pentru consumul de gaze naturale în luna ianuarie, analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz. Vicepremierul Andrei Spînu susține că dacă va fi menținut acest preț, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea ajunge la 14 lei și 70 de bani fără TVA. Spînu afirmă că în R. Moldova este în continuare stare de alertă privind criza gazelor și că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni.

După data de 20 ianuarie, responsabilii din cadrul Moldovagaz anunță că ar putea solicita ANRE-ului ajustarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.