Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Au fost premiați elevii cu…

Au fost premiați elevii cu cele mai ingenioase idei anticorupţie

Tinerii din 22 de şcoli din R. Moldova au prezentat o serie de idei ingenioase pentru reducerea corupției în sistemul educațional la Târgul soluţiilor anti-corupţie.

La târg au fost premiate şapte echipe de elevi care au participat activ timp de un an la proiectul „Tinerii pentru transparenţă în educaţie”.

Viceministrul Educației Liliana Nicolaescu-Onofrei a declarat că aceste proiecte au fost făcute de tineri și pentru tineri. „Atunci când elevii se implică în combaterea corupției, când se preocupă de prevenirea cazurilor de discriminare şi favoritism și când cer sporirea transparenței în aprecierea și notarea lor, mă gândesc că societatea noastră are șansa să se lecuiască. Totodată, atunci când tinerii afirmă că sunt preocupați să învețe pentru viață, nu pentru școală, când acționează pentru a implica părinții și întreaga comunitate în viața școlii, când inițiază parteneriate în sprijinul instituției școlare, când discută despre învățare eficientă și meritocrație, am siguranța că educația în Republica Moldova are șansa să devină cu adevărat relevantă”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Una din ideile premiate aparține tinerilor din oraşul Lipcani, care au elaborat pentru prima dată Codul de etică al elevului. „Eu şi mai mulţi colegi de ai mei am înţeles că succesul nostru depinde de respectarea unor reguli simple. Tocmai de aceea am decis să creăm grupuri de discuţii ale elevilor din liceu. În rezultat am elaborat Codul de etică al elevului cinstit. Acest document a fost plasat în fiecare sală de studiu şi adus la cunoştinţă tuturor elevilor, ca să asigurăm respectarea continuă a acestor reguli. Sper ca elevii din alte şcoli din ţară să preia această idee și astfel să fim cetăţeni responsabili, corecţi şi implicaţi”, a menţionat Ana-Maria Chifa, elevă în clasa a 11-a la liceul din oraşul Lipcani.

Alte echipe care au primit menţiuni au creat site-uri interactive pentru instituțiile de învăţământ, au elaborat cataloage electronice în încercarea de a face transparent procesul de apreciere a cunoştinţelor. Totodată, tinerii au recurs la mijloace creative, precum teatrul social, pentru a prezenta şi combate fenomene precum: copiatul, plagiatul, favoritismul etc.

„Tinerii pot avea un rol-cheie în combaterea şi prevenirea corupției. Prin integritatea lor şi toleranța zero față de corupție, aceștia pot schimba în bine atât sistemul educațional, cât şi întreaga societate. Tinerii vin cu soluţii care pot minimiza fenomene precum plagiatul, copiatul, favoritismul, ceea ce înseamnă că îşi doresc şi merită să trăiască într-un stat liber de corupţie, care oferă oportunităţi egale cetăţenilor săi”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatorul rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite în R. Moldova.

Cele 22 de şcoli participante au fost selectate din rândul comunităţilor beneficiare ale Proiectului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). Astfel, timp de un an, proiectul „Tinerii pentru transparenţă în educaţie” a implicat peste 500 de tineri din 12 comunităţi rurale în activităţi, precum: consultări, discuții, dezbateri, focus grupuri ş.a.

Proiectul „Tinerii pentru transparenţă în educaţie” este implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Fundația pentru Dezvoltarea Moldovei la inițiativa Ministerului Educației R. Moldova, cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).