Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apel public: încălcarea dreptului la…

Apel public: încălcarea dreptului la libertatea și siguranța persoanei

Organizațiile societății civile au semnat un apel public prin care își exprimă îngrijorarea față comportamentul reprezentanților poliției și procurorilor în legătură cu reținerile nejustificate și ilegale, dar și depunerea demersurilor vădit nefondate prin care se solicită aplicarea măsurilor preventive sub formă de arest față de persoane. Cel mai recent caz care scoate în evidență probleme sistemice este cel al reținerii activistului Anatol Mătăsaru.

Amintim că, la 28 ianuarie, curent, Anatol Mătăsaru a realizat o acțiune de protest în fața sediului Centrului Național Anticorupție. La 29 ianuarie 2016, fără a fi citat și contrar prevederilor art. 166, 167 al Codului de Procedură Penală, acesta a fost reținut la domiciliul său de către 14 polițiști îmbrăcați în civil, care nu i-au comunicat motivul și temeiul reținerii. Mai multe detalii sunt descrise în document.

Acest caz, dar și altele similare evidențiază probleme sistemice în domeniul aplicării legislației procesual-penale și prevederilor art. 5 a Convenție Europene a Drepturilor Omului în domeniul reținerii și arestului.

Semnatarii solicită Ministerului de Interne, Inspectoratului General al Poliției și Procuraturii Generale să întreprindă măsuri urgente în acest caz și anume efectuarea anchetelor de serviciu în cadrul fiecărei instituții, pe cazul reținerii ilegale a activistului Anatol Mătăsaru.

De asemenea, instituțiile vizate trebuie să se asigure că angajații acestora sunt instruiți în domeniul garantării dreptului la libertatea și siguranța persoanei în legătură cu aplicarea măsurilor preventive de libertate.

Textul integral al Apelului aici.