Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apel public către noua guvernare:…

Apel public către noua guvernare: Un grup de activiști cere ca soarta Stadionului Republican să fie discutată cu cetățenii

Foto: realitatea.md

Un grup de inițiativă format din activiști civici și urbaniști cer conducerii țării să organizeze consultări publice cu cetățenii referitor la soarta Stadionului Republican. Totodată, aceștia cer transparență, prin publicarea documentelor legate de Stadion, precum și anularea deciziei de alocare și vindere a terenului ambasadei SUA.

Grupul de inițiativă a creat o pagină de Facebook dedicată Stadionului Republican prin intermediul căreia au înaintat un apel public către Maia Sandu, Nicu Popescu, deputații R. Moldova, precum și către Igor Dodon.

„Stimați domni și doamne,
Stadionul din perimetrul străzilor București-Tighina-Izmail trebuie să fie Republican. Decizia despre viitorul terenului și construcțiilor stadionului trebuie hotărâtă de cetățeni, iar planurile de conversie sau reconstruire trebuie să reflecte dorința cetățenilor exprimată în cadrul unor proceduri de consultare publică organizate corect și cu participare cât mai incluzivă, pe de o parte, dar și să se integreze în viziunea de dezvoltare a centrului orașului Chișinău, pe de altă parte.

Considerăm că noua guvernare trebuie să își asume angajamentul de a asigura transparența totală a procesului, să depună eforturile necesare pentru identificarea tuturor instrumentelor de consultare a opiniei publice și, eventual, să se implice în eforturile comune de revitalizare a spațiului”, se arată în solicitare.

Totodată, membrii grupului de inițiativă consideră că înstrăinarea Stadionului Republican necesită o anchetă la fel de detaliată precum privatizarea Aeroportului Chișinău „sau alte scheme de corupție și trafic de influență a vechilor guvernări”.

Astfel, activiștii solicită:

  • Publicarea tuturor documentelor și a corespondenței oficiale referitoare la Stadion, atât cu ambasada SUA cât și cu alte părți (oameni de afaceri, investitori străini) pentru perioada 2005-2019, imediat cum acestea sunt disponibile.
  • Inițierea unui amplu proces de consultări publice, conform legislației.

Contactată de ZdG, Iulia Panici, membră a grupului de inițiativă, susține că decizia de a veni cu-n apel public a survenit în urma declarațiilor ministrului de Externe, Nicu Popescu, care a precizat că tranzacțiile cu SUA privind Stadionul Republican ar fi „pe ultima sută de metri”.

Reprezentanții grupului de inițiativă propun amenajarea unui parc pe teritoriului Stadionului Republican.

„În urma consultărilor cu mai mulți experți urbaniști și arhitectori, considerăm că ar fi binevenit ca autoritățile să se ocupe de amenajarea unui parc acolo. Asta n-ar implica multe cheltuieli și intervenții, așa cum o treime din acest teren deja e înverzit în mod natural, au crescut copaci”, a mai adăugat Iulia Panici.

În 2018, Cabinetul de miniștri din cadrul Guvernului Filip a aprobat hotărârea de Guvern referitor la inițierea negocierilor și aprobarea semnării acordului cu Guvernul Statelor Unite ale Americii cu privire vinderea terenului Stadionului Republican pe care ar urma să fie construită Ambasada SUA.

Terenul Stadionului Republican din municipiul Chişinău, din str. Tighina 12, are o suprafaţă de 5,1814 hectare și se află în proprietatea publică a statului. Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. În 2007, Stadionul Republican a fost demolat, întrucât nu mai corespundea criteriilor de desfășurare a meciurilor.