Apel către ambasade și misiunile diplomatice: „Condiții din ce în ce mai proaste pentru instituțiile de presă independente”

Atacurile verbale și denigrările asupra reprezentanților instituțiilor media se transformă în intimidare și amenințări directe, iar frecvența lor crește. Mai multe organizații, membri activi ai societății civile, au transmis o adresare către ambasade și misiunile diplomatice acreditate in R. Moldova, prin care atenționează situația alarmantă în care din ce în ce mai des se găsesc reprezentații instituțiilor media independente în R. Moldova. 

Organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea în legătură cu deteriorarea condițiilor de muncă ale jurnaliștilor și fac apel la comunitatea diplomatică ca aceasta să intervină și să ceară autorităților R. Moldova să asigure respectarea libertăților fundamentale ale mass-media, care presupun lipsa de piedici în activitatea jurnliștilor.

Adresarea vine după un șir întreg de încălcări ale drepturilor și libertăților jurnaliștilor în ultimele șase luni: reținerea unei echipe de filmare a Gagauzinfo.md de către poliția locală în martie 2017; urmărirea evidentă a redactorului-șef Newsmaker.md Vladimir Soloviev; atacurile verbale și agresarea reporterului Jurnal TV de către Vladimir Hotineanu, deputatul din partea Partidului Democrat; mustrarea publică a jurnalistei de investigație Mariana Rață de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii; restricționarea selectivă a accesului la evenimentele și locurile de interes public pentru echipele de filmare ale TV8 și pentru fotojurnalistul Constantin Grigoriță, căruia Președinția i-a retras acreditarea fără motive argumentate.

„Pentru jurnaliștii de investigație, precum și pentru organizațiile ce monitorizează autoritățile pe diverse dimensiuni, accesul la informație devine o provocare majoră, deoarece instituțiile publice recurg excesiv la prevederile legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Această problemă este și mai stringentă atunci când jurnaliștii investighează modul de finanțare al partidelor politice. Astfel, în primele luni ale anului curent, Centrul de Investigații Jurnalistice a câștigat un proces împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) în legătură cu refuzul accesului la informații despre donatorii partidelor politice. Însă autoritatea de reglementare nu a respectat decizia instanței și nu a oferit informații atunci când jurnaliștii s-au adresat din nou”, scrie în declarație.

Astfel, în adresarea oficială se arată că accesul la informație devine o provocare majoră, deoarece instituțiile publice recurg excesiv la prevederile legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Această problemă este și mai stringentă atunci când jurnaliștii investighează modul de finanțare al partidelor politice.

O altă sursă de îngrijorare este decizia repetată a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a amâna examinarea cererii de cesiune a TV8, care solicită transferarea proprietății formale ale postului către o asociație publică finanțată de jurnaliști.

De asemenea, a fost menţionat cazul din această săptămână, când doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă” au fost intimidați în mod deschis de către agenții de pază privați, angajați ai Global Business Center, care ar aparține lui Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din R. Moldova.

„Apelăm la Dvstră ca să condamnați aceste încercări și să aduceți îngrijorările noastre în atenția autorităților noastre și în atenția comunității internaționale. Noi cerem autorităților să își reevalueze rolul de apărare a libertăților democratice și să devină mai proactive în asigurarea transparenței, accesului la informații și libertății presei. Acest lucru uneori înseamnă sancționarea celor care acționează împotriva acestor valori”, se menționează în declarație.

Semnatarii declaraţiei sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice APEL, Centrul de Investigații Jurnalistice Moldova, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Comitetul Libertății Presei, Centrul ”Acces-Info”, Comunitatea „WatchDog.MD”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Transparency International Molodova, Asociația „Promo-Lex”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER, Institutul pentru Politici Publice, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și IDIS ”Viitorul”.

 

Foto: liberties.eu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Traian Harașosfetiuc

  24 DE ORE – PLAHOTNIC!!! (1)

  Cel puțin pe Prime TV și TV3, toate cele 24 de ore fără pauză.
  Stă în fața camerei de luat vederi în nelipsitul său costum
  negru, crispat la față și aproape nemișcat. Parcă numai ce a
  fost tras în țeapă de celebrul său tiz Vlad Țepeș. Doamne
  fererște, ducă-se pe pustii! Cât de rău n-ar fi, dar este
  moldovean de-l nostru. Este drept, că-i și cetățean al țării,
  care ne-a ocupat o bună parte a teritoriului Moldovei noastre,
  așa cum spune un fanariot local, țara care ne este partener și
  strategic, dar cu de-a sila, o spunem noi, căci de bună voie
  nu-i nevoie, dar nici voie, căci nu se poate după ce ne-au
  violat peste 200 de ani, de ni s-au bulbucat ochii și era cât
  pe ce să ne uităm mama, adică limba română. Cât despre pârțul
  în costum negru ce apare la televizor și stă nemișcat parcă-i
  tras în țeapă, ca copensație la faptul că-i cetățean ocupant,
  adică al Federației Ruse, mai este și cetățean frate, adică
  al României, ba chiar mai mult se trâmbițeață intens c-ar fi
  unionist. Doamne ferește să ajungem ca pârțul în costum negru
  să fie unionist, atunci am avea șanse reale să nimerim în
  componența Imperiului Rus încă pe 200 de ani, ceea ce fără doar
  și poate ne-ar fi fatal.

 2. Galina Chirinciuc

  cine le-a dat dreptul acestor instituții de presă să se declare singure independente? eu iaca ca persoană fizică simplă, cetățean acestui stat nu cred așa,,această presă este aservită lui Filat și partenerilor acestuia, eu asta am observat cînd Filat era la Putere )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *