Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasada R. Moldova în Israel…

Ambasada R. Moldova în Israel a primit 65 de solicitări, de la cetățeni moldoveni, pentru informații privind situația din țară. Recomandările MAEIE

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au venit luni, 9 octombrie, cu noi precizări după o ședință a Celulei de Criză în care a fost analizată situația de securitate din Israel. Potrivit unui comunicat al instituției, Ambasada R. Moldova din Israel funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, cum ar fi emiterea documentelor de călătorie.

Până în prezent, Ambasada R. Moldova în Israel a primit 65 de solicitări pentru informații referitoare la situația din țară și a zborurilor comerciale.

„MAEIE recomandă tuturor cetățenilor R. Moldova care doresc să părăsească Israelul să utilizeze rutele comerciale disponibile în zilele următoare, fie că se îndreaptă spre Chișinău, București sau alte orașe din care pot călători mai ușor spre R. Moldova. Reiterăm că următoarele zboruri pe cursa Tel-Aviv – Chișinău sunt programate pentru: 10.10.2023; 11.10.2023; 12.10.2023 și 15.10.2023.

Ambasada R. Moldova în Israel a emis un comunicat prin care informează că vizele străinilor care se află legal în Israel și care expiră luna viitoare vor fi prelungite.

Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene”, se spune în comunicatul MAEIE.

Duminică, 8 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a anunțat că nu are informații despre cetățeni ai R. Moldova din Israel care ar fi fost luați prizonieri sau ar fi printre victime.

Duminică, guvernul Statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său. Luni, 9 octombrie, armata israeliană a declarat că a lovit sute de ținte ale Hamas din Fâșia Gaza în timpul nopții și că a trimis patru divizii de luptă în sud, unde a continuat să lupte cu militanții islamiști. Bilanțul luptelor se ridică la 1.100 de morți, notează Reuters.

Luptele dintre forțele israeliene și gruparea islamistă Hamas erau în desfășurare în șapte sau opt locații din apropierea Fâșiei Gaza, la două zile după ce bărbați înarmați ai grupării Hamas au ucis 700 de israelieni și au răpit zeci de persoane în cel mai sângeros raid pe teritoriul israelian de la atacurile Egiptului și Siriei în războiul de Yom Kippur, în urmă cu 50 de ani.