Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agenții economici s-ar face vinovați…

Agenții economici s-ar face vinovați de faptul că apa din râul Bâc a căpătat culoarea albă

Mai mulți agenți economici nu respectă legislația de mediu și nu și-au instalat propriile stații de pre-epurare. Astfel, apele care ajung la Stația de epurare din municipiul Chișinău au o concentrație prea mare de poluanți, fapt ce nu permite epurarea lor corespunzătoare. Acesta ar fi motivul pentru care apa din râul Bâc a căpătat culoarea albă.

Secretara de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 4 septembrie, că probele prelevate au demonstrat că sursa de poluare a râului este Stația de epurare.

„Stația nu poate epura corespunzător apele uzate pentru că acestea ajung la concentrații maxime admisibile, peste norma stabilită de lege. Acest lucru se întâmplă de ani în șir din cauza că nu se respectă o hotărâre de Guvern care pune în aplicare articolul privind cerințele de colectare și deversare a apelor. Respectiv, s-a admis ca legislația de mediu să nu fie pusă în aplicare, iar agenții economici nu și-au construit stații de pre-epurare a apelor uzate”, susține Iuliana Cantarangiu.

Secretara de stat a mai precizat că că legislația permite suspendarea activității agentului economic care a adus prejudicii considerabile mediului, până ce acesta remediază problema.

În acest context, Maia Sandu a solicitat ministrei Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, să identifice modalități de inițiere a unei linii de creditare pentru agenții economici producători care nu au suficiente resurse, să ia împrumuturi de la stat pentru a-și procura și instala propriile stații de epurare.

Totodată, în acest caz, Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a dispus efectuarea controalelor inopinate la instituțiile publice responsabile și la întreprinderile private pentru a verifica în ce măsură aceștia respectă legislația, iar ca urmare, Procuratura a inițiat deja dosare penale pentru câteva companii.