Agenții economici s-ar face vinovați de faptul că apa din râul Bâc a căpătat culoarea albă

Mai mulți agenți economici nu respectă legislația de mediu și nu și-au instalat propriile stații de pre-epurare. Astfel, apele care ajung la Stația de epurare din municipiul Chișinău au o concentrație prea mare de poluanți, fapt ce nu permite epurarea lor corespunzătoare. Acesta ar fi motivul pentru care apa din râul Bâc a căpătat culoarea albă.

Secretara de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 4 septembrie, că probele prelevate au demonstrat că sursa de poluare a râului este Stația de epurare.

„Stația nu poate epura corespunzător apele uzate pentru că acestea ajung la concentrații maxime admisibile, peste norma stabilită de lege. Acest lucru se întâmplă de ani în șir din cauza că nu se respectă o hotărâre de Guvern care pune în aplicare articolul privind cerințele de colectare și deversare a apelor. Respectiv, s-a admis ca legislația de mediu să nu fie pusă în aplicare, iar agenții economici nu și-au construit stații de pre-epurare a apelor uzate”, susține Iuliana Cantarangiu.

Secretara de stat a mai precizat că că legislația permite suspendarea activității agentului economic care a adus prejudicii considerabile mediului, până ce acesta remediază problema.

În acest context, Maia Sandu a solicitat ministrei Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, să identifice modalități de inițiere a unei linii de creditare pentru agenții economici producători care nu au suficiente resurse, să ia împrumuturi de la stat pentru a-și procura și instala propriile stații de epurare.

Totodată, în acest caz, Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a dispus efectuarea controalelor inopinate la instituțiile publice responsabile și la întreprinderile private pentru a verifica în ce măsură aceștia respectă legislația, iar ca urmare, Procuratura a inițiat deja dosare penale pentru câteva companii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *