Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un grup de deputați vrea…

Un grup de deputați vrea impunerea sancțiunilor la nivel internațional asupra lui Șor și Plahotniuc

Foto: g4media.ro

Mai mulți deputați din cadrul majorității parlamentare au înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre prin care fac un apel către comunitatea internațională pentru impunerea sancțiunilor personale asupra lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Totodată, deputații solicită comunității internaționale ajutor în vederea investigării fraudei bancare și recuperării bunurilor furate.

„Rezistența elementelor oligarhice din sistem este mare, iar multe instituții rămân inerte în a acționa hotărât pentru a proteja democrația și statul de drept, a investiga corupția, a-i pedepsi pe cei responsabili și a recupera activele fraudate. Cei condamnați și suspectați de delapidări de miliarde de lei, între timp, au reușit să fugă din țară”, este menționat în proiectul deputaților din Parlamentul R. Moldova.

Astfel, deputații fac apel către Statele părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției să acorde noului guvern al R. Moldova cea mai amplă cooperare și asistență judiciară în recuperarea bunurilor furate în baza principiilor din Capitolul 5 al Convenției. În proiect, deputații mai propun elaborarea unui îndemn către organismele specializate din diverse jurisdicții indicate în rapoartele Kroll 1 și Kroll 2 (Letonia, Lituania, Estonia, Marea Britanie, Germania, Italia, Elveția, Austria, Cehia, Cipru, Grecia, Turcia, Suedia, România, Belgia, Olanda, Finlanda, Croația, Luxemburg, Portugalia, Hong Kong, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Israel, Emiratele Arabe Unite etc.), să inițieze anchete independente în afacerile și activele deținute de Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și companiile afiliate acestora, urmând stabilirea legalității provenienței și rulajului banilor.

Totodată, deputații propun și solicitarea ajutorului instituțiilor financiare private din diferite jurisdicții pentru a coopera cu autoritățile naționale în scopul identificării rapide a intereselor ascunse ale lui Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și asociaților lor.

Pentru realizarea apelurilor respective, deputații solicită Procuraturii, Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, să coopereze în recuperarea bunurilor.

Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, aleși în Parlament în urma alegerilor din 24 februarie, au dispărut din spațiul public odată ce Partidul Democrat a anunțat că se retrage în opoziție.

Foto: g4media.ro