Trei foști membri ai CC i-au spus președintelui Dodon de ce ultimele hotărâri ale instituției trebuie revizuite

Igor Dodon, președintele R. Moldova a avut o întrevedere de lucru cu doi foști Președinți ai Curții Constituționale (CC) a Republicii Moldova, Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere, dar și cu Petru Răilean, fost membru al CC, anunță Președinția, într-un comunicat de presă.

În comunicat se anunță că părțile au discutat situația politică care s-a produs în ultimele zile. „Foștii magistrați au constatat unanim că Președintele și Parlamentul nou legitim au procedat corect, în strictă conformitate cu Constituția R. Moldova și legislația în vigoare”, anunță președinția.

„Totodată, a fost pronunțată opinia precum că deciziile recente ale CC necesită o revizuire reieșind din trei considerente: 1) în legătură cu apariția unor circumstanțe noi; 2) pe motivul unor greșeli aritmetice (interpretări eronate legate de trei luni sau 90 de zile); 3) în legătură cu posibila schimbare a jurisprudenței Curții Constituționale, care, însă, nu a fost stipulată în actele respective”, ar fi menționat cei trei ex-judecători ai CC.

Potrivit foștilor magistrați, în mai multe decizii ale CC, adoptate din anul 2013 încoace, au fost depistate anumite devieri de la cadrul Constituțional, care ar determina necesitatea revizuirii acestora. De asemenea, interlocutorii au constatat că CC ar fi încălcat Codul Jurisdicției Constituționale, anunță Președinția.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Ghita Papuc

    > schimbare a jurisprudenței Curții Constituționale

    “jurisdictiei”, nu “jurisprudenței”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *