Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Schimbarea puterii și știrile false:…

Schimbarea puterii și știrile false: război, ocupație, alți 40 de mii de migranți, anularea cetățeniei și alte povești de groază

După formarea majorității parlamentare ACUM/PSRM și învestirea guvernului condus de Maia Sandu, pe rețelele sociale au apărut mai multe dezinformări, iar site-urile de știri false s-au întrecut în inventarea minciunilor despre noua guvernare care afectează emoțional și induc panică, scrie portalul stopfals.md.

FalsIgor Dodon și Maia Sandu cheamă armata rusă din regiunea transnistreană să lupte la Chișinău

În câteva dezinformări, publicul a fost speriat cu războiul care ar începe în Republica Moldova. Astfel, site-ul de falsuri Register-expert-news-24h.info a anunțat că: „Sandu și Dodon cheamă armata Rusă din Transnistria să lupte la Chișinău”, iar alt site de minciuni Stiri-de-urgenta.info a titrat: „RĂZBOIUL bate la ușă: sute de tancuri rusești au trecut granița Moldovei azi dimineață” și „Rusia este pregătită de invazie!Aceste informații sunt totalmente false.

FalsMaia Sandu l-a eliberat din închisoare pe Filat și a acceptat 40 de mii de migranți sirieni

Același site de falsuri Stiri-de-urgenta.info a anunțat că „Vlad Filat eliberat din închisoare, de către noul prim-ministru Maia Sandu…”, dar și că „Maia Sandu a acceptat 40 de mii de imigranți sirieni în Republica Moldova”. Aceste informații sunt false: prim-ministra M. Sandu nu a eliberat pe nimeni din închisoare, nu a declarat asemenea intenții și nici nu poate face acest lucru, iar falsul cu migranții sirieni a fost utilizat pe larg în scop de dezinformare și discreditare a Maiei Sandu și în timpul campaniei electorale pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova din 2016.

Fals: Maia și Dodon au votat: Cetățenia română pentru toți moldovenii se anulează de la 1 iulie

Alt site de știri false Portal-news.info a scris că ACUM și PSRM au votat: Veteranii de război de pe Nistru vor fi lipsiți de toate distincțiile de stat și pensii, iar Realitateazilei.pro a anunțat că „Maia și Dodon au votat: Cetățenia română pentru toți moldovenii se anulează de la 1 iulie 2019”. Ambele informații sunt false, nu au existat asemenea decizii, iar cetățenia română nu poate fi anulată decât de statul român.

Fals: Impact mortal la Ialoveni – Igor Dodon a decedat în urma unui accident

În ultimele două săptămâni, Igor Dodon a fost vizat în mai multe știri false. Astfel, site-ul de falsuri Register-expert-news-24h.info „a anunțat” că „Igor Dodon a decedat pe loc în urma unui accident produs în apropiere de Ialoveni, președintele era în drum spre reședința sa”. Iar Realitateazilei.pro a titrat că „Igor Dodon a fugit în Rusia cu avionul privat”. Ambele informații sunt false.

ATENŢIE: Realitateazilei.pro, Stiri-de-urgenta.info și Register-expert-news-24h.info sunt site-uri de știri FALSE. Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora în rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Nu este citată vreo sursă sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nici o instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

AUTOR: Rodica Malic, Stopfals.md